Kwas foliowy to składnik niezbędny nie tylko do wspierania prawidłowego przebiegu ciąży – wykazuje także inne działania zdrowotne. Jakie?
Przez lata utarło się, że kwas foliowy (inaczej folacyna lub witamina B9) powinny przyjmować tylko kobiety, które planują powiększenie rodziny albo te, które już są w ciąży. Związek ten wspomaga bowiem prawidłowy rozwój płodu i przeciwdziała powstawaniu wad wrodzonych, które w przyszłości mogłyby zaszkodzić zdrowiu dziecka. Folacyna jednak ma szereg także innych właściwości prozdrowotnych.
Kwas foliowy a homocysteina
Homocysteina to aminokwas, który w małym i średnim stężeniu w naszym organizmie nie jest niebezpieczny. Sytuacja zmienia się, gdy jego poziom rośnie. Wtedy homocysteina staje się toksyczna i bezpośrednio wpływa na niszczenie ścianek wewnętrznych układu krwionośnego. Organizm w procesie naprawczym tych zniszczeń może przyczyniać się do rozwoju takich chorób jak miażdżyca, a w następstwie zawał i udar mózgu. O właściwy poziom tego aminokwasu dba właśnie kwas foliowy. W jego towarzystwie poziom homocysteiny jest pod kontrolą. Ponadto, folacyna wspomaga przemianę tego związku chemicznego w aminokwasy budujące tkanki.
Inne działania prozdrowotne
Folacyna wpływa także na inne układy, np. trawienny. Gdy jest jej we krwi za mało, możemy borykać się z takim problemami jak zaburzone trawienie i wchłanialność składników odżywczych, biegunki czy bóle brzucha. Jej za mała ilość we krwi może skutkować także stanami zapalnymi w jamie ustnej lub upośledzeniem wytwarzania białych krwinek.
Uroda
Wpływ kwasu foliowego na wygląd nie mógł umknąć uwadze producentów kosmetyków. Przez swoje właściwości wygładzające i uelastyczniające skórę, oraz zwiększające tempo jej regeneracji, folacyna znalazła zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych. Można ją także znaleźć w składzie szamponów, bo przeciwdziała przedwczesnemu wypadaniu i siwieniu włosów.
Psychika
Kwas foliowy ma również niebagatelny wpływ na psychikę człowieka. Jego zbyt mała ilość może przyczyniać się do rozwoju niedokrwistości makrocytarnej, której objawami są trudności w koncentracji, zapamiętywaniu oraz ogólna drażliwość. Dodatkowo zbyt mało folacyny w diecie może skutkować rozwojem stanów lękowych, bezsenności, a nawet depresji.
Warto się suplementować
Źródłami kwasu foliowego są zielone warzywa: liście szpinaku, brokuły i szparagi. Pod względem zasobności w ten związek wśród owoców króluje awokado. Warto pamiętać, że te produkty najlepiej spożywać na surowo, bowiem kwas foliowy źle znosi obróbkę cieplną.
W okresach szczególnie wytężonej pracy dobrze jest sięgnąć po suplement z tym składnikiem, tak aby, bez względu na dietę, być pewnym odpowiedniego poziomu witaminy B9 we krwi.