Białko w diecie i po treningu
Dzisiaj kilka słów o jednym z podstawowych budulców naszego organizmu, a jednocześnie składniku wręcz niezbędnym w suplementacji podczas procesów redukcji tkanki tłuszczowej oraz budowania jędrnej i smukłej sylwetki. Tym niezwykle cennym makroskładnikiem jest białko. W dzisiejszym artykule zajmiemy się więc odżywkami białkowymi.
Nie wszystkie odżywki białkowe, potocznie nazywane białkami, są takie same. Rozróżniamy wiele rodzajów tego suplementu, które znacząco różnią się między sobą. Odżywki różnią się zawartością „białka w białku” i profilem zawartych w nich aminokwasów. Różnią się one też źródłem pochodzenia i technologią pozyskiwania, a przede wszystkim – stopniem i tempem przyswajalności przez organizm.
Przy redukcji wagi i regularnym treningu powinniśmy wspierać się preparatami pełnowartościowymi, o odpowiednim profilu aminokwasów oraz łatwo przyswajalnymi. Wybierajmy więc zawsze odżywki o dużej zawartości „białka w białku”, a spośród aminokwasów zwracajmy szczególną uwagę na zawartość leucyny. Biorąc pod uwagę źródło pochodzenia – najlepiej jest wybierać białka pochodzenia serwatkowego, a uwzględniając technologię produkcji – lepsze niż białka ultrafiltrowane są białka pozyskiwane metodą mikrofiltracji, ponieważ charakteryzują się najlepszym tempem wchłanialności i stopniem przyswajalności przez organizm.
W Fit2be bazujemy na pełnowartościowych białkach serwatkowych pozyskiwanych za pomocą najbardziej zaawansowanej technologii mikrofiltracji. Są to odżywki, których skład i sposób pozyskiwania daje nam gwarancję otrzymania suplementu o bardzo szybkiej i praktycznie pełnej absorpcji przez organizm, co przy redukcji masy ciała jest sprawą niezwykle ważną.
Ale właściwie, dlaczego powinniśmy pić białko, no i dlaczego właśnie po treningu?
Białko to budulec wszystkich mięśni człowieka oraz nieocenione wsparcie przy redukcji masy ciała. Białko jest niezbędnym czynnikiem efektywności treningu, który sam w sobie determinuje proces hipertrofii mięśniowej. Rozpad białka następuje w ludzkim organizmie w sposób ciągły, a trening ten rozpad w znacznym stopniu zwiększa. W tym momencie to od nas bardzo mocno zależy, czy w naszym organizmie tempo syntezy białka będzie szybsze od tempa jego rozpadu. Jeśli dopuścimy do sytuacji, w której te proporcje będą niekorzystne – nastąpi proces kataboliczny struktury mięśniowej. Tu właśnie „ratunkiem” jest dla nas suplementacja preparatami białkowymi. Spożywanie białka powoduje wzmocnienie struktury mięśni, pozwalając jednocześnie zminimalizować proces odwrotny, jakim jest wzmożony rozpad białka (i tu szczególne znaczenie ma wspomniana wysoka przyswajalność i szybka wchłanialność przyjmowanego suplementu).
A czy są jeszcze jakieś inne zalety spożywania białka podczas odchudzania?
Oczywiście; poza tym, że jest budulcem i „ratunkiem” dla naszych mięśni, białko daje nam także dodatkowe korzyści w procesie redukcji tkanki tłuszczowej i robienia formy:
- po pierwsze – spożyty bezpośrednio po treningu koktajl białkowy jest pierwszym z istotnych kroków do rozpoczęcia potreningowej regeneracji naszego organizmu;
- po drugie – białko zapewnia nam uczucie sytości na całkiem długi czas , co chroni nas przed chęcią podjedzenia czegoś spoza naszej ustalonej diety;
- po trzecie – spożywanie białka, zmusza nasz organizm do zużywania większej ilości kalorii niż w przypadku innych składników pożywienia (z racji tzw. wysokiego efektu termicznego).
A z zalet niejako dodatkowych można wspomnieć o tym, że ze względu na wiele rodzajów smaków w jakich występuje, białko może być substytutem nie wskazanej na diecie słodkiej przekąski i nagrodą po treningu;)