Zupa gołąbkowa z młodej kapusty!

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty!

W kalendarzu wiosna, za oknami lato a w sklepach pojawiają się kolejne sezonowe warzywa i owoce, których nie może oczywiście zabraknąć w naszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. W jej najnowszej odsłonie polecamy:

  • Kanapka z serem , szynką i wiosennymi warzywami
  • Budyń z owocowym musem
  • Zupa gołąbkowa  z młodej kapusty         
  • Wiosenny twarożek

Taki sezonowy zestaw będą miały do wyboru, spośród innych propozycji diet, odchudzające się z nami osoby już od 10 czerwca! A dla wszystkich chcących wprowadzić do swojej diety wiosenno – letni akcent przedstawiamy przepis na młodą kapustę z marchewką.
 Smacznego!

Zupa gołąbkowa

Składniki:           

  • Młoda kapusta 190 g
  • Mięso mielone z szynki 100 g
  • Marchew/pietruszka/ cebula/  160 g
  • Ryż brązowy      40 g
  • Koncentrat pomidorowy 50 g
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Przyprawy bez soli do smaku

Wykonanie:

Mięso oraz  pokrojoną drobno cebulę dusimy pod przykryciem  na oleju z kilkoma łyżkami wody. Do mięsa dorzucamy  startą na tarce na grubych oczkach kapustę, marchewkę i pietruszkę , dodajemy wodę i gotujemy ok 20-25 min. Pod koniec gotowania  dodajemy koncentrat pomidorowy i ugotowany oddzielnie ryż. Przyprawiamy przyprawami bez soli. Gęstość zupy możemy regulować ilością dodanej wody.