Najnowsza dieta z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości , to gratka dla osób uwielbiających ziemniaki. Główne danie diety to pyry z gzikiem, bardzo popularne w poznańskich stronach! Wszystkich znających to danie jedynie z nazwy zachęcamy do spróbowania. Jest pyszne, wiosenne i proste w wykonaniu. Pozostałe dania to kanapki z pastą z zielonego groszku, szparagowa sałatka z mozzarellą oraz jogurtowy kisiel z owocami. Smacznego !
Pyry z gzikiem
- Ziemniaki 240 g
- Masło bez dodatków 15 g
- Twaróg naturalny 150 g
- Jogurt naturalny 90 g
- Rzodkiewka do smaku
- Szczypiorek, koperek do smaku
- Przyprawy bez soli do smaku
Na nacięte na krzyż ziemniaki wykładamy odrobinę masła i pieczemy w foli (ok.1 godz) Twaróg mieszamy z jogurtem, przyprawiamy szczypiorkiem, koperkiem i dodajemy pokrojoną rzodkiewkę. Po upieczeniu ziemniaki lekko rozchylamy po nacięciach i nadziewamy twarożkiem. Doprawiamy przyprawami bez soli. Ziemniaki zamiast piec możemy również ugotować w mundurkach.