Różnorodność produktów zbożowych na półkach sklepowych może przyprawić o zawrót głowy. Które rodzaje wybierać, żeby zachować zdrowie i nie rezygnować z dobrego smaku? Nasz przegląd najpopularniejszych rodzajów ryżu, kasz i makaronów pomoże Ci podjąć dobrą decyzję.
Ryże, kasze i makarony powinny mieć stałe miejsce w naszej zbilansowanej diecie, bo są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. W zależności od chorób i niedoborów, z jakimi się zmagamy, możemy wybrać idealny dla siebie rodzaj tych produktów.
Wartości odżywcze i smakowe kasz różnią się od siebie przez rodzaj zboża, z jakiego są wyrabiane oraz przez sposób, w jaki się je pozyskuje. Ważne jest to, czy mają zachowaną łuskę i jak bardzo są rozdrobnione.
Kasze z pszenicy, czyli kasza manna i kus-kus, przez swoją dużą zawartość białka są polecane sportowcom, a dzięki lekkostrawności mogą je jeść także dzieci. Kasza bulgur z kolei ma niski indeks glikemiczny, więc przypadnie do gustu osobom dbającym o linię. Kasze pszenne nie nadają się jednak dla osób z nietolerancją glutenu, gdyż zawierają go w swoim składzie.
Z ziaren prosa uzyskujemy kaszę jaglaną, idealną zarówno do obiadów jak i deserów. Jest bardzo zdrowa, bo poza cynkiem, żelazem i krzemem zawiera także lecytynę-substancję, która wpływa na dobre funkcjonowanie mózgu i układu krzepnięcia.
W ostatnim czasie furorę robią także kasze pozyskiwane z pseudozbóż czyli roślin, które nie są zbożami, ale są do nich podobne, np. amarantus, który na tle innych wyróżnia się wyjątkowo dużą zawartością żelaza. Jest więc polecany osobom z anemią. Komosa ryżowa z kolei pełna jest wit. E, więc powinny ją jeść osoby, którym zależy na zachowaniu młodości.
Jeśli chodzi o makarony, najlepiej jest wybierać te z mąk pełnoziarnistych. Dzięki temu nie jest są one pozbawione cennych składników mineralnych i błonnika, jakie znajdują się w łusce ziarna. Makaron razowy trawi się dłużej, przez co dłużej pozostajemy najedzeni. Błonnik dba z kolei o lepsze trawienie.
Osobom na diecie bezglutenowej na pewno przypadnie go gustu pozbawiony tego białka makaron ryżowy. Jest lekkostrawny, nie zawiera konserwantów i jest źródłem witamin z grupy B, manganu i selenu. W Polsce do najbardziej znanych rodzajów ryżu należą: biały długoziarnisty, brązowy, basmati i dziki.
Ryż biały długoziarnisty łagodzi podrażnienia jelit i żołądka, dlatego doskonale sprawdzi się jako bezpieczny posiłek dla osoby o wrażliwym układzie trawiennym. Ryż brązowy z kolei, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, zapewni nam uczucie sytości na dłużej i nie spowoduje skoku glukozy we krwi. Jeśli chcemy wzmocnić śledzionę i żołądek, warto sięgnąć po ryż basmati. Ma on też tę zaletę, że bardzo trudno go rozgotować.
Gdy zależy nam na wyjątkowo oryginalnym smaku, należy wybrać ryż dziki. Ma wyraźnie orzechowy posmak i w dodatku zawiera w sobie 4 razy więcej błonnika niż jego biały odpowiednik. Makaron, ryż i kasza powinny być stałą częścią przynajmniej jednego posiłku w naszej całodziennej diecie, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na swoje właściwości prozdrowotne. Wiele rodzajów tych produktów pozwoli nam na różnorodność dań i cieszenie się wyjątkowym smakiem na co dzień, nawet podczas diety odchudzającej.