Otyłość i anemia – to możliwe!
Już „ojciec medycyny” Hipokrates mówił, że jesteś tym, co jesz. Dostarczanie organizmowi energii i składników budulcowych możliwe jest tylko poprzez spożywanie odpowiednich produktów pokarmowych. Jedzenie to nie zawsze to samo co odżywianie. Wiele osób z otyłością ma anemię pomimo jedzenia ponad miarę.
Dzieje się tak z powodu spożywania produktów jednorodnych, najczęściej słodkich i tłustych, wysoce przetworzonych, które są ubogie w białko, błonnik, witaminy, makro- i mikroelementy. Jest bardzo ważne, aby w każdym wieku spożywać świadomie skomponowane posiłki, bogate w zdrowe składniki pokarmowe, najlepiej ekologicznego pochodzenia, czyli ubogie w dodatki chemiczne, hormony, czy antybiotyki, które mogą powodować zmiany hormonalne, nietolerancję na leki, a także większą skłonność do chorób nowotworowych.
Szczególnym okresem w życiu jest odchudzanie, wtedy mądre odżywianie nie tylko pozwoli schudnąć szybko, ale przede wszystkim zdrowo, poprawiając parametry zdrowotne i pozbywając się chorób o podłożu metabolicznym.