Okres jesienno-ziomowy to czas, kiedy częściej dopadają nas choroby i infekcje. Dieta ma kluczowe znaczenie dla wzmacniania układu odpornościowego. Warto zatem wiedzieć, co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność i zająć się tym problemem…od kuchni.
Układ odpornościowy ma wiele elementów rozmieszczonych w całym ciele człowieka. Tworzy cały system, który w powiązaniu z układem limfatycznym ma bronić organizm przed wirusami i bakteriami. Dieta może być naszym sprzymierzeńcem na drodze do budowania silnej odporności. Wystarczy tylko wzbogacić ją o kilka cennych dla zdrowia składników.
Czosnek, cebula, miód
Na to, aby uchronić się przed infekcjami w okresie zimowym, trzeba pracować cały rok. Czosnek, cebula i miód – to nie tylko pyszne dodatki do potraw, ale także potężna broń w walce z wirusami! Mają one działanie odtruwające, obniżają ciśnienie krwi i są bogate w substancje bakteriobójcze. Sok z cebuli to nie tylko syrop na kaszel, ale też antybiotyk niszczący bakterie. Z kolei miód ma działania wzmacniające. Warto więc dodać łyżeczkę tego specyfiku do herbaty, a ząbek czosnku np. do jajecznicy.
Antyoksydanty
Wiele produktów spożywczych zawiera cenne antyoksydanty, które pomagają w walce z wirusami. Wśród tych substancji króluje witamina C i E. Szukać ich należy w większości owoców (żurawina, dzika róża, owoce cytrusowe, kiwi) i warzyw (papryka, brukselka, jarmuż, kalarepa). Odpowiednie ilości witamin przyczyniają się do zwiększenia liczby białych krwinek, które działają jako przeciwciała w starciu z wirusami i bakteriami. Witamina C zwiększa także przyswajanie żelaza, a więc w sposób bezpośredni zapobiega anemii.
Cynk, selen, żelazo
W okresie jesienno-zimowym nasza dieta jest uboga w naturalne witaminy ze względu na sezonowość warzyw i owoców. Aby podnieść odporność organizmu, powinniśmy codziennie dostarczyć organizmowi dużą ilość witamin i składników mineralnych. Cynk, selen i żelazo wzmacniają nasze błony śluzowe, jednocześnie nie pozwalając na rozmnażanie chorobotwórczych wirusów. Dzięki temu oczyszczają organizm z niebezpiecznych bakterii i toksyn oraz pomagają wchłonąć żelazo. Źródłem cynku są produkty z pełnego ziarna (pieczywo razowe, kasza gryczana, płatki owsiane) oraz pestki dyni. Znaleźć go można też w owocach morza i przetworach rybnych. Selen zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Odnajdziemy go w rybach, owocach morza, orzechach.
Kwasy Omega3
Kwasy Omega3 mają wiele dobroczynnych właściwości, ale najważniejszą z nich jest to, że podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne całego ustroju, a zaraz po jej zakończeniu zaczynają wspomagać procesy regeneracyjne. Ponadto, regulują poziom białka, który pobudza komórki odpowiedzialne za odporność. Źródłami kwasów Omega3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie, np. łosoś oraz olej lniany i orzechy włoskie.
Dieta bogata w te składniki realnie wspomoże budowanie silnej odporności przez cały rok. Dzięki temu niestraszne nam będą zmiany pogody. Chcąc zaoszczędzić sobie nerwów i pieniędzy wydanych na medykamenty, dobrze jest wcześniej zaplanować podnoszącą odporność dietę.