Jedni go kochają, inni nie lubią. Boją się go bakterie i wirusy, ale ludziom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym zapachem. Z tego właśnie powodu często jest wręcz eliminowany z jadłospisu. Czosnek – zapomniana skarbnica zdrowia.
Nie bez powodu czosnek jest stosowany w medycynie od wielu wieków. Wcześniej wykorzystywany do leczenia chorób zakaźnych jest jednym ze składników, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Przy niepewnej pogodzie liczba osób kaszlących i kichających znacznie wzrasta. Żeby do nich nie dołączyć, warto wprowadzić czosnek do naszego jadłospisu! Jest on bowiem lekarstwem na większość dopadających nas chorób.
Co jest w czosnku wyjątkowego?
Cebula czosnku złożona jest z ząbków, które zawierają wyjątkowy składnik – allicynę, naturalną substancję bakteriobójczą. Charakteryzuje się ona działaniem antybiotycznym, zatrzymując niekorzystne działanie drobnoustrojów. Wzmacnia układ odpornościowy i stymuluje przemianę materii. Jeden ząbek czosnku jest pełen witamin: A, C, B1, B2, B6 i PP. To także źródło minerałów, takich jak magnez, fosfor czy żelazo. W czosnku znajdziemy jeszcze cukry, zdrowotne olejki eteryczne oraz prowitaminę A.
Cudowne lekarstwo na wszystko
Przed wynalezieniem antybiotyków czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje. Podczas wojen był głównym elementem w opatrywaniu ran. Obecnie przyjęło się, że czosnek jest dobry na przeziębienia i grypę, używany w leczeniu bólu gardła i płuc. Ale to nie wszystko! Spożywanie czosnku pomaga także w zapobieganiu problemom z krążeniem i wspomaga pracę układu trawiennego. Nasze jelita po spożyciu czosnku pracują zdecydowanie lepiej, co pozwala uniknąć wzdęć. Mamy problemy z wysokim ciśnieniem krwi? Czosnek je obniży! Zredukuje także poziom cukru we krwi. Czosnek nie tylko zwalcza, hamuje i powstrzymuje nowe wirusy, ale również odmładza, hamując proces starzenia się organizmu.
Jaki czosnek najlepszy?
Najzdrowszy czosnek to taki, który pozostaje w świeżej formie. W przeciwnym razie gubi on swoje właściwości antybakteryjne i pozbawiony zostaje wielu cennych składników. Podczas gotowania lub smażenia pozbywamy się najważniejszej substancji – allicyny. Spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie wystarczy, aby nasz organizm otrzymał wsparcie w walce z wirusami. Należy uważać na czosnek ,,bezzapachowy”, często proponowany w ofertach supermarketów. Produkcja takiego czosnku obniża ilość allicyny, co powoduje, że jego właściwości zdrowotne są znacznie mniejsze. Zaleca się także spożywanie czosnku po kuracji antybiotykowej, ponieważ organizm jest wtedy znacznie osłabiony i narażony na działanie bakterii. Osoby, które nie mogą poradzić sobie z intensywnym zapachem, powinny skorzystać z czosnku w formie tabletek (suplementów diety).
Czosnek może być naszym pomocnikiem w walce o zdrowie i silną odporność. Warto go używać, zwłaszcza, że poza właściwościami leczniczymi, ma też ogromne walory smakowe! Doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do dań z warzyw lub jako przyprawa do mięs. Dobrze jest mieć go na co dzień w domu: nie tylko dla zdrowia, ale także dla smaku!