Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Wiejskie naleśniki – w najnowszej diecie!

  • Składniki:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 60 g
  • Woda 60 g
  • Mleko 60
  • Jajko 1 szt.
  • Kasza gryczana 40 g
  • Ser twarogowy półtłusty  80 g
  • Cebula 60 g
  • Pieprz czarny, mięta do smaku
  • Olej rzepakowy  10 g

W najnowszej diecie z cyklu ” Moc Dietetycznych Rozmaitości” proponujemy wiejskie naleśniki z twarogiem i kaszą gryczaną. To zdrowe danie rodem z Lubelszczyzny, nawet jeśli wcześniej go nie próbowaliście być może na stałe zagości na waszych stołach! Pozostałe propozycje z aktualnej diety to kanapki z pastą  twarogowo – paprykową, pyszny jogurt owocowy z płatkami kukurydzianymi oraz sałatka z ulubionych warzyw z mozzarellą. Smacznego !          

  • Składniki:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 60 g
  • Woda 60 g
  • Mleko 60
  • Jajko 1 szt.
  • Kasza gryczana 40 g
  • Ser twarogowy półtłusty  80 g
  • Cebula 60 g
  • Pieprz czarny, mięta do smaku
  • Olej rzepakowy  10 g

Wykonanie:

 

Mleko, wodę , jajko oraz mąkę mieszamy ze sobą mieszamy ze sobą, odstawiamy na kolka minut, a następnie  ciasto wylewamy partiami na beztłuszczową patelnię i smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz z  połową cebuli uduszonej  z olejem. Farsz przyprawiamy pieprzem i opcjonalnie świeżą miętą i  nadziewamy nim naleśniki . Na wierzch naleśników wykładamy pozostałą duszoną cebulkę. Z dowolnych warzyw robimy sałatkę i doprawiamy ją pieprzem.