Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Wiejskie naleśniki – w najnowszej diecie!
- Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista 60 g
- Woda 60 g
- Mleko 60
- Jajko 1 szt.
- Kasza gryczana 40 g
- Ser twarogowy półtłusty 80 g
- Cebula 60 g
- Pieprz czarny, mięta do smaku
- Olej rzepakowy 10 g
W najnowszej diecie z cyklu ” Moc Dietetycznych Rozmaitości” proponujemy wiejskie naleśniki z twarogiem i kaszą gryczaną. To zdrowe danie rodem z Lubelszczyzny, nawet jeśli wcześniej go nie próbowaliście być może na stałe zagości na waszych stołach! Pozostałe propozycje z aktualnej diety to kanapki z pastą twarogowo – paprykową, pyszny jogurt owocowy z płatkami kukurydzianymi oraz sałatka z ulubionych warzyw z mozzarellą. Smacznego !
- Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista 60 g
- Woda 60 g
- Mleko 60
- Jajko 1 szt.
- Kasza gryczana 40 g
- Ser twarogowy półtłusty 80 g
- Cebula 60 g
- Pieprz czarny, mięta do smaku
- Olej rzepakowy 10 g
Wykonanie:
Mleko, wodę , jajko oraz mąkę mieszamy ze sobą mieszamy ze sobą, odstawiamy na kolka minut, a następnie ciasto wylewamy partiami na beztłuszczową patelnię i smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz z połową cebuli uduszonej z olejem. Farsz przyprawiamy pieprzem i opcjonalnie świeżą miętą i nadziewamy nim naleśniki . Na wierzch naleśników wykładamy pozostałą duszoną cebulkę. Z dowolnych warzyw robimy sałatkę i doprawiamy ją pieprzem.