Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W najnowszej diecie wegetariańskie falafele
- Składniki:
- Soczewica czerwona ziarna 70 g
- Jajko kurze całe 1 szt
- Pestki dyni 20 g
- Ser mozzarella 35 g
- Cebula 30 g
- Jogurt gęsty 60 g
- Ogórek 90 g
- Imbir, tymianek, czosnek, kurkuma - do smaku
W najnowszej odsłonie diet z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości mamy propozycję zestawu w „stylu wege”. Danie główne to falafele – jedna z najbardziej popularnych wegetariańskich przekąsek rodem z bliskiego wschodu. Te przepyszne i proste w wykonaniu kotleciki zapewne nie jednej osobie przypadną do gustu i na stałe wpiszą się w codzienną dietę również po odchudzaniu.
Propozycja pozostałych posiłków z zestawu to kanapka z żółtym serem i jajkiem, szarlotkowy jogurt oraz wiosenny twarożek. A wszystkim, odżywiającym się w stylu fit proponujemy przepis na wege obiad czyli falafele z ogórkową surówką. Smacznego!
- Składniki:
- Soczewica czerwona ziarna 70 g
- Jajko kurze całe 1 szt
- Pestki dyni 20 g
- Ser mozzarella 35 g
- Cebula 30 g
- Jogurt gęsty 60 g
- Ogórek 90 g
- Imbir, tymianek, czosnek, kurkuma - do smaku
Wykonanie:
Soczewicę namaczamy na min godzinę a najlepiej na noc. Odcedzamy, dodajemy jajko, utartą na tarce cebulę(1 /4 cebuli odkładamy). Ok. 3/4 gramatury pestek z dyni mielimy w młynku i dodajemy do soczewicy. Wszystkie składniki blendujemy. Następnie dodajemy starty ser oraz pozostałe niezmielone pestki dyni. Całość doprawiamy. Wykładamy łyżką na blachę tworząc placuszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 min. Ogórka kroimy w plasterki i dodajemy do niego pozostałą cebulkę i jogurt. Uwaga: Soczewicy przed blendowaniem nie gotujemy.