Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W najnowszej diecie wegetariańskie falafele

  • Składniki:
  • Soczewica czerwona ziarna  70 g
  • Jajko kurze całe  1 szt
  • Pestki dyni 20 g
  • Ser mozzarella 35 g
  • Cebula 30 g
  • Jogurt gęsty  60 g
  • Ogórek 90 g
  • Imbir, tymianek, czosnek, kurkuma -  do smaku

W najnowszej odsłonie diet z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości mamy propozycję zestawu w „stylu wege”.  Danie główne to falafele – jedna z najbardziej popularnych wegetariańskich przekąsek rodem z bliskiego wschodu. Te przepyszne i proste w wykonaniu kotleciki zapewne nie jednej osobie przypadną do gustu i na stałe wpiszą się w codzienną dietę również po odchudzaniu.

Propozycja pozostałych posiłków z zestawu to kanapka z żółtym serem i jajkiem, szarlotkowy jogurt oraz wiosenny twarożek. A wszystkim, odżywiającym się w stylu fit proponujemy przepis na wege obiad czyli falafele z ogórkową surówką. Smacznego!

  • Składniki:
  • Soczewica czerwona ziarna  70 g
  • Jajko kurze całe  1 szt
  • Pestki dyni 20 g
  • Ser mozzarella 35 g
  • Cebula 30 g
  • Jogurt gęsty  60 g
  • Ogórek 90 g
  • Imbir, tymianek, czosnek, kurkuma -  do smaku

Wykonanie:

Soczewicę namaczamy na min godzinę a najlepiej na noc. Odcedzamy, dodajemy jajko, utartą na tarce cebulę(1 /4 cebuli odkładamy). Ok. 3/4  gramatury pestek z dyni mielimy w młynku i dodajemy do soczewicy. Wszystkie składniki blendujemy.  Następnie dodajemy starty ser oraz pozostałe niezmielone pestki dyni. Całość doprawiamy. Wykładamy łyżką na blachę tworząc placuszki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 min. Ogórka kroimy w plasterki i dodajemy do niego pozostałą cebulkę i jogurt.  Uwaga: Soczewicy przed blendowaniem nie gotujemy.