Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W najnowszej diecie – kurczak po hawajsku!
- Składniki:
- Filet z piersi kurczaka - 110 g
- Ananas świeży - 80 g
- Papryka świeża - 50 g
- Ser mozzarella - 40 g
- Seler naciowy - 30 g
- Olej rzepakowy - 15 g
- Ryż brązowy - 40 g
- Chili/czosnek - do smaku
W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości gratka dla wielbicieli jedzenia z egzotycznym akcentem, czyli kurczak po hawajsku! Pozostałe posiłki to zielony omlet z chrupiącym twarożkiem, kisiel truskawkowy z siemieniem lnianym, oraz sałatka z rukoli z soczewicą i pestkami dyni.
To zestaw, który niewątpliwie, odchudzającym się z nami osobom, urozmaici i uprzyjemni najbliższe 2 tygodnie diety, ale co ważne dzięki odpowiednio dobranym składnikom wzmocni również odporność!
Doskonałym źródłem, wspierającej naszą odporność witaminy C są truskawki, cytryna, papryka oraz ananas. Z właściwości ananasa od lat korzysta medycyna naturalna, lecząc nim infekcje układu oddechowego.
Seler naciowy wzmacnia odporność, i zalecany jest w okresach wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia oraz wspomaga leczenie zapalenia dróg oddechowych i chorób płuc.
Pestki dyni, siemię lniane i rukola zawierają cynk, który przyczynia się do wzmocnienia immunologicznego układu naszego organizmu, a w rukoli dodatkowo znajdują się siarkowe aminokwasy, które mają działanie antywirusowe.
W soczewicy i szpinaku znajdziemy kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz żelazo – które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny. Do tego znany wszystkim z antyseptycznych właściwości miód i czosnek. A to tylko niektóre produkty, dzięki którym, odchudzanie będzie szło w parze z podkręceniem odporności i będzie oczywiście przyjemnością.
A dla wszystkich odżywiających się w stylu fit proponujemy na obiad przepis na kurczaka po hawajsku.
- Składniki:
- Filet z piersi kurczaka - 110 g
- Ananas świeży - 80 g
- Papryka świeża - 50 g
- Ser mozzarella - 40 g
- Seler naciowy - 30 g
- Olej rzepakowy - 15 g
- Ryż brązowy - 40 g
- Chili/czosnek - do smaku
Wykonanie:
Mięso przyprawiamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną beztłuszczową patelnię, po chwili dodajemy pokrojoną na cienkie paski paprykę, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy olej i dusimy pod przykryciem przez kilka minut po czym dodajemy ¾ gramatury pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy przez kolejne kilka minut . Na koniec dodajemy ugotowany wg. przepisu na opakowaniu ryż oraz zblendowany z niewielką ilością wody seler z pozostałą częścią ananasa . Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu zredukowania się płynu , przyprawiamy posypujemy startym serem i chwile podgrzewamy pod przykryciem do momentu roztopienia się sera.