Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W najnowszej diecie – kurczak po hawajsku!

  • Składniki:
  • Filet z piersi kurczaka  - 110 g
  • Ananas świeży - 80 g
  • Papryka świeża  - 50 g
  • Ser mozzarella  - 40 g
  • Seler naciowy  - 30 g
  • Olej rzepakowy  - 15 g
  • Ryż brązowy  - 40 g
  • Chili/czosnek - do smaku

W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości gratka dla wielbicieli jedzenia z egzotycznym akcentem, czyli kurczak po hawajsku! Pozostałe posiłki to zielony omlet z chrupiącym twarożkiem, kisiel truskawkowy z siemieniem lnianym, oraz sałatka z rukoli z soczewicą i pestkami dyni.

To zestaw, który niewątpliwie, odchudzającym się z nami osobom, urozmaici i uprzyjemni najbliższe 2 tygodnie diety, ale co ważne dzięki odpowiednio dobranym składnikom wzmocni również odporność!

Doskonałym źródłem, wspierającej naszą odporność witaminy C są truskawki, cytryna, papryka oraz ananas. Z właściwości ananasa od lat korzysta medycyna naturalna, lecząc nim infekcje układu oddechowego.

Seler naciowy wzmacnia odporność, i zalecany jest w okresach wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia oraz wspomaga leczenie zapalenia dróg oddechowych i chorób płuc. 

Pestki dyni, siemię lniane i rukola zawierają cynk, który przyczynia się do wzmocnienia immunologicznego układu naszego organizmu, a w rukoli dodatkowo znajdują się siarkowe aminokwasy, które mają działanie antywirusowe.

W soczewicy i szpinaku znajdziemy kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz żelazo – które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny. Do tego znany wszystkim z antyseptycznych właściwości miód i czosnek. A to tylko niektóre produkty, dzięki którym, odchudzanie będzie szło w parze z podkręceniem odporności i będzie oczywiście przyjemnością.

A dla wszystkich odżywiających się w stylu fit proponujemy na obiad przepis na kurczaka po hawajsku.

  • Składniki:
  • Filet z piersi kurczaka  - 110 g
  • Ananas świeży - 80 g
  • Papryka świeża  - 50 g
  • Ser mozzarella  - 40 g
  • Seler naciowy  - 30 g
  • Olej rzepakowy  - 15 g
  • Ryż brązowy  - 40 g
  • Chili/czosnek - do smaku

Wykonanie:

Mięso przyprawiamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną beztłuszczową patelnię, po chwili dodajemy pokrojoną  na cienkie paski paprykę, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy olej i dusimy pod przykryciem przez kilka minut po czym dodajemy ¾  gramatury pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy przez kolejne kilka minut . Na koniec dodajemy ugotowany wg. przepisu na opakowaniu ryż oraz zblendowany z niewielką ilością wody seler z pozostałą częścią ananasa . Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu zredukowania się płynu , przyprawiamy  posypujemy startym serem i chwile podgrzewamy pod przykryciem do momentu roztopienia się sera.