Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Szparagowe naleśniki w najnowszej diecie!
- Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
- Mleko 2% 50 g
- Jajko 1 szt
- Szparagi lub fasolka szparagowa 250 g
- Filet z indyka 110 g
- Ser mozzarella 60 g
- Sezam 5 g
Lato tuż tuż … a wraz z nim poszerza się gama owoców i warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Są również takie jak szparagi czy truskawki, na które sezon trwa bardzo krótko i na które czekamy wiele miesięcy. Dlatego też w najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” proponujemy:
– kanapki z ricottą i truskawkami
– sałatkę z bobem
– szparagowe naleśniki
– wiosenne szaszłyki
Taki sezonowy zestaw jest dostępny już od poniedziałku 8 czerwca! Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wiosenna – letni obiad z najnowszej diety.
- Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
- Mleko 2% 50 g
- Jajko 1 szt
- Szparagi lub fasolka szparagowa 250 g
- Filet z indyka 110 g
- Ser mozzarella 60 g
- Sezam 5 g
Wykonanie:
Do mleka wymieszanego pół na pół z wodą dodajemy mąkę oraz jajko. Z ciasta na beztłuszczowej patelni smażymy naleśniki. Na każdym naleśniku układamy ¾ gramatury sera upieczone mięso z indyka oraz ugotowane al’dente szparagi (lub fasolkę} i zawijamy w dowolny sposób. Naleśniki po wierzchu posypujemy pozostałym startym serem i wstawiamy na chwilę do piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem