Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Szparagi zapiekane w lekkim sosie jaglanym
- Składniki:
- Szparagi zielone 110 g
- Groszek zielony mrożony 40 g
- Mięso z piersi kurczaka 90 g
- Ser mozzarella 34 g
- Płatki jaglane ( ew. mąka jaglana) 14 g
- Mleko 2% 160 ml
- Masło bez soli 10 g
- Oregano do smaku
- Pieprz czarny do smaku
Czas na szparagi w najnowszej diecie!
Sezon na szparagi trwa krótko, aby go nie przegapić i skorzystać z ich cennych właściwości proponujemy w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”, którą odchudzające się z nami osoby mogą wybrać spośród kilku innych podczas konsultacji , jako danie główne „Szparagi zapiekane w lekkim sosie jaglanym”. W tej wersji, nawet, jeśli w Waszych domach nie było tradycji jedzenia tego dość nowego w Polsce warzywa, na pewno wejdzie ono na stałe do Waszego menu.
Dlaczego warto jeść szparagi? Bo oprócz tego, że są niskokaloryczne to zawierają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Świetnie wpływają na układ trawienny i krążeniowy. Wskazane są dla kobiet w ciąży i karmiących a nawet uważane są za afrodyzjak.
Oprócz szparagów w najnowszej diecie znajdą się również inne dania z sezonowymi produktami: kanapki z twarożkiem truskawkowym oraz sałatka ze świeżej botwinki a jako, że sezon grillowy cały czas trwa to w najnowszej diecie nie zabraknie również szaszłyków! „Dieta szparagowa” dostępna będzie od piątku 10.05!
A dla obecnych i przyszłych wielbicieli szparagów podajemy przepis!
- Składniki:
- Szparagi zielone 110 g
- Groszek zielony mrożony 40 g
- Mięso z piersi kurczaka 90 g
- Ser mozzarella 34 g
- Płatki jaglane ( ew. mąka jaglana) 14 g
- Mleko 2% 160 ml
- Masło bez soli 10 g
- Oregano do smaku
- Pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Szparagi, po obłamaniu zdrewniałych końcówek i odcięciu główek, kroimy na kawałki i wrzucamy z groszkiem i pokrojonym mięsem z kurczaka do wrzątku. Gotujemy ok 10 min, następnie dorzucamy odcięte główki i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Całość odcedzamy. Płatki jaglane mielimy i mieszamy z zimnym mlekiem, dodajemy masło i podgrzewamy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy i wylewamy na mięso z warzywami. Na wierzchu układamy główki szparagów i całość posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!