Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Sezamowa wątróbka z pełnoziarnistym makaronem
- Składniki:
- Wątróbka z kurczaka 80g
- Cebula 30g
- Czosnek 2-3 ząbki
- Kalafior 80g
- Makaron pełnoziarnisty 30g
- Mozzarella 20g
- Sezam, nasiona 6g
- Kurkuma/pieprz czarny do smaku
- Rukola 10g
- Olej rzepakowy 10g
W najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości”, jako danie główne proponujemy pyszną i prostą w wykonaniu sezamową wątróbkę z pełnoziarnistym makaronem. Nawet, jeśli należysz do osób nieprzepadających za wątróbką, to nasz przepis daje dużą szansę, że to się zmieni. A warto ją jeść, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo dostarcza organizmowi wielu witamin i mikroelementów. Inne posiłki z najnowszego zestawu, który będą miały do wyboru przez najbliższe 2 tygodnie odchudzające się z nami osoby to: kanapki z pastą pieczarkowo-gryczaną, czekoladowy jogurt z rodzynkami, oraz twarożek z niedocenionym królem późnojesiennych i zimowych stołów – jarmużem. A dla wszystkich szukających inspiracji na pyszne i proste obiady w stylu fit podajemy przepis na sezamową wątróbkę!
- Składniki:
- Wątróbka z kurczaka 80g
- Cebula 30g
- Czosnek 2-3 ząbki
- Kalafior 80g
- Makaron pełnoziarnisty 30g
- Mozzarella 20g
- Sezam, nasiona 6g
- Kurkuma/pieprz czarny do smaku
- Rukola 10g
- Olej rzepakowy 10g
Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Sezam prażymy na suchej patelni. Pieprz, „zgnieciony” czosnek i ¾ sezamu mieszamy z połową oleju i obtaczamy w nich wątróbkę. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, kalafior gotujemy ze szczyptą kurkumy ok. 10 min. Na patelnię wykładamy wątróbkę, pokrojoną cebulę, czosnek, dodajemy pozostały olej, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy ok. 15 min w razie potrzeby podlewając wodą. Następnie dodajemy odcedzony makaron, kalafior i starty ser i dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec zdejmujemy pokrywkę i jeśli jest taka potrzeba to odparowujemy pozostały płyn. Całość posypujemy pozostałym sezamem i rukolą.
Smacznego!