Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
„Ruskie” naleśniki
- Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
- woda 50 g
- mleko 2% tł. 50 g
- jajko 1 szt.
- bataty 70 g
- ser twarogowy półtłusty 70 g
- cebula 70 g
- pieprz czarny do smaku
- olej rzepakowy 10 g
W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości odchudzającym się z nami osobom proponujemy „ruskie”… naleśniki. To nie do końca typowe połączenie zapewne zadowoli zarówno wielbicieli naleśników jak i „ruskich” pierogów. Co więcej – dzięki zastąpieniu ziemniaków batatami – indeks glikemiczny tego dania jest zdecydowanie niższy od jego tradycyjnej wersji.
Pozostałe posiłki przedstawiają się równie atrakcyjnie. Kanapki z żytnim pieczywem i pastą serowo-marchewkową, mandarynkowy koktajl z jogurtem, rodzynkami i otrębami oraz kolorowa sałatka z zimowych warzyw z kurczakiem i słonecznikiem – to bardzo proste i szybkie w wykonaniu dania, które uprzyjemnią użytkownikom naszego portalu najbliższe 2 tygodnie odchudzania.
Trzymamy kciuki i życzymy smacznego !
- Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
- woda 50 g
- mleko 2% tł. 50 g
- jajko 1 szt.
- bataty 70 g
- ser twarogowy półtłusty 70 g
- cebula 70 g
- pieprz czarny do smaku
- olej rzepakowy 10 g
Wykonanie:
Mąkę, jajko, mleko i wodę mieszamy, odstawiamy na kilka minut a następnie „smażymy” naleśniki na beztłuszczowej patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem, podlewając wodą; gdy już będzie miękka dodajemy olej i ewentualnie odparowujemy wodę. Bataty obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z twarogiem. Dodajemy ¾ cebuli i doprawiamy pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem, a na wierzch wykładamy pozostałą cebulę.