Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Risotto z kukurydzą, groszkiem i lubczykiem
- Składniki:
- Filet z piersi kurczaka 120g
- Ryż brązowy 50g
- Kukurydza świeża z kolby 60g
- Groszek zielony 60g
- Masło bez dodatków 10g
- Lubczyk świeży lub suszony do smaku
- Pieprz czarny do smaku
Wakacje trwają, a my wraz z najnowszą dietą z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości przenosimy się do słonecznych Włoch, proponując, kolejne danie z tego pięknego kraju, czyli Risotto z kukurydzą groszkiem i.. lubczykiem! Proste smaczne i w stylu fit! W najnowszej diecie nie zabraknie również innych dań z sezonowymi produktami tj. kanapki ze świeżym ogórkiem i młodą cebulką, porzeczkowy „fruit fool”, śliwki oraz sałatka z sezonowych warzyw. A dla wszystkich lubiących włoską kuchnię prezentujemy prosty przepis na Risotto!
- Składniki:
- Filet z piersi kurczaka 120g
- Ryż brązowy 50g
- Kukurydza świeża z kolby 60g
- Groszek zielony 60g
- Masło bez dodatków 10g
- Lubczyk świeży lub suszony do smaku
- Pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do ok. 700 ml zimnej wody i gotujemy ok. 10 min. Następnie dorzucamy do gotującego się mięsa groszek, kukurydzę i lubczyk i gotujemy jeszcze ok. 12 minut, odcedzamy a w pozostałym bulionie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. ok. 5 min przed końcem gotowania do ryżu dodajemy wyjęte wcześniej mięso oraz warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania bulionu. Na koniec dodajemy masło i przyprawiamy pieprzem.
Smacznego!