Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Naleśniki z soczewicą!
- Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
- Mleko 2% 60 g
- Woda 60 g
- Jajko 1 szt
- soczewica (sucha) 80 g
- Mozzarella 15 g
- Cebula 40 g
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Pomidor 100 g
- Przyprawy bez soli - do smaku
Najnowsza dieta z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości to uczta dla osób odżywiających się w stylu „wege” oraz wszystkich, którzy co jakiś czas lubią odpocząć od dań mięsnych! Na obiad proponujemy pyszne naleśniki z soczewicą a na majówkowe spotkania przy grillu, szaszłyki z tofu. Wiosenna sałatka oraz kanapki z serkiem z musli dopełniają ten „wege” zestaw, który w najbliższych tygodniach będą mogły wybrać spośród innych zestawów odchudzające się z nami osoby.
- Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
- Mleko 2% 60 g
- Woda 60 g
- Jajko 1 szt
- soczewica (sucha) 80 g
- Mozzarella 15 g
- Cebula 40 g
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Pomidor 100 g
- Przyprawy bez soli - do smaku
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z mlekiem wodą i jajkiem. Odstawiamy na kilka minut a następnie smażymy naleśniki na beztłuszczowej patelni lub na dietetycznym oleju (np. Oli Oli) Soczewicę gotujemy na sypko. Ok. ¾ gramatury cebulki zarumieniamy na odrobinie oleju, dodajemy do soczewicy przyprawiamy i całość blendujemy. Farszem nadziewamy naleśniki. Naleśniki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku lub na patelni pod przykryciem, do momentu rozpuszczenia się sera. Spożywamy z sałatką z pomidorów i cebulki.