Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Naleśniki z soczewicą!

  • Składniki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
  • Mleko 2% 60 g
  • Woda 60 g
  • Jajko 1 szt
  • soczewica (sucha) 80 g
  • Mozzarella 15 g
  • Cebula 40 g
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Pomidor  100 g
  • Przyprawy bez soli - do smaku

Najnowsza dieta z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości to uczta dla osób odżywiających się w stylu „wege” oraz wszystkich, którzy co jakiś czas lubią odpocząć od dań mięsnych! Na obiad proponujemy pyszne naleśniki z soczewicą a na majówkowe spotkania przy grillu,  szaszłyki z tofu. Wiosenna sałatka oraz kanapki z serkiem z musli dopełniają ten „wege” zestaw, który w najbliższych tygodniach będą mogły wybrać spośród innych zestawów odchudzające się z nami osoby.

  • Składniki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
  • Mleko 2% 60 g
  • Woda 60 g
  • Jajko 1 szt
  • soczewica (sucha) 80 g
  • Mozzarella 15 g
  • Cebula 40 g
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Pomidor  100 g
  • Przyprawy bez soli - do smaku

Wykonanie:

 

Mąkę mieszamy z mlekiem wodą i jajkiem. Odstawiamy na kilka minut a następnie smażymy naleśniki na beztłuszczowej patelni lub na dietetycznym oleju (np. Oli Oli) Soczewicę gotujemy na sypko. Ok. ¾ gramatury cebulki zarumieniamy na odrobinie oleju, dodajemy do soczewicy przyprawiamy i całość blendujemy.  Farszem nadziewamy naleśniki. Naleśniki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku lub na patelni pod przykryciem, do momentu rozpuszczenia się sera. Spożywamy z sałatką z pomidorów i cebulki.