Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Młoda kapusta w stylu „vege” – w najnowszej diecie!

  • Składniki:
  • Młoda kapusta 220 g
  • Soczewica zielona 35 g
  • Marchew, pietruszka, cebula, czosnek, koperek 90 g
  • Pomidory świeże 60 g
  • Sok z cytryny  do smaku
  • Masło  20 g

Za oknem wiosna a na straganach i w sklepach robi się coraz bardziej sezonowo. Podążając za tym trendem dla odchudzających się z nami osób, wybierających zestaw z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości, proponujemy młodą kapustę z zieloną soczewicą, pyszny truskawkowy koktajl, wiosenne kanapki z jajkiem oraz twarożek z ulubionymi warzywami.

A dla osób szukających inspiracji na wiosenny obiad w stylu „wege” proponujemy przepis na kapustę z soczewicą.

  • Składniki:
  • Młoda kapusta 220 g
  • Soczewica zielona 35 g
  • Marchew, pietruszka, cebula, czosnek, koperek 90 g
  • Pomidory świeże 60 g
  • Sok z cytryny  do smaku
  • Masło  20 g

Wykonanie:

Kapustę, marchew, cebulę i pietruszkę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Ok. ¼   ugotowanej z warzywami kapusty odkładamy i blendujemy a następnie wrzucamy z powrotem do garnka. Na koniec dodajemy ugotowaną oddzielnie soczewicę, masło, koperek i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i gotujemy przez kilka minut. Gęstość kapusty możemy regulować ilością dodanej wody.