Migdałowe fit faworki
Składniki (8-10 sztuk):
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki żytniej typ 750
- 50 g mąki migdałowej lub zmielone migdały
- 100 g gęstego jogurtu
- 2 żółtka
- 25 g masła
- 20 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 krople aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Odkładamy po 1 łyżce mąki migdałowej oraz ksylitolu, a z pozostałych składników wyrabiamy ciasto, które wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek i nożem wycinamy paski o długości ok.10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Faworki układamy jeden obok drugiego na blasze. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu posypujemy zmielonym na puder i wymieszanym z łyżką mąki migdałowej ksylitolem.