MIGDAŁOWE FIT FAWORKI

Migdałowe fit faworki

Składniki (8-10 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej  
  • 50 g mąki żytniej typ 750
  • 50 g mąki migdałowej lub zmielone migdały
  • 100 g gęstego jogurtu
  • 2 żółtka
  • 25 g masła
  • 20 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Odkładamy po 1 łyżce mąki migdałowej oraz ksylitolu, a z pozostałych składników wyrabiamy ciasto, które wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek i nożem wycinamy paski o długości ok.10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Faworki układamy jeden obok drugiego na blasze. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu posypujemy zmielonym na puder i wymieszanym z łyżką mąki migdałowej ksylitolem.