Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Makaron z grzybami i twarogiem!
- Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty 60 g
- Filet z kurczaka 100 g
- Grzyby świeże ( pieczarki lub leśne) 100 g
- Papryka świeża ( średnia) 100 g
- Twaróg półtłusty (krajanka) 80 g
- Cebula 50 g
- Olej rzepakowy 10 g
- Przyprawy bez soli – do smaku
Jesień to raj dla „grzybiarzy”, zarówno tych co grzyby lubią zbierać jak i tych, którzy wolą grzyby jeść. Dlatego w najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości jako danie główne proponujemy makaron z grzybami i twarogiem. Pozostałe posiłki również nawiązują do darów jesieni. Szarlotkowy twarożek, zapiekanka z grzybami na waflu oraz papryka faszerowana wiejskim twarożkiem i jajkiem to dania których warto spróbować, bo właśnie teraz smakują najlepiej.
- Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty 60 g
- Filet z kurczaka 100 g
- Grzyby świeże ( pieczarki lub leśne) 100 g
- Papryka świeża ( średnia) 100 g
- Twaróg półtłusty (krajanka) 80 g
- Cebula 50 g
- Olej rzepakowy 10 g
- Przyprawy bez soli – do smaku
Wykonanie:
Pokrojony filet z kurczaka podsmażamy przez chwilę na oleju, tak aby mięso ścięło się. Grzyby , cebulę oraz paprykę kroimy, dodajemy do mięsa i dusimy przez 10 -15 minut w razie potrzeby dodając trochę wody. Do uduszonych warzyw z mięsem dodajemy makaron. Całość posypujemy pokruszonym twarogiem. Przyprawiamy do smaku dowolnymi przyprawami bez soli.