Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Jaglane kopytka
- Składniki:
- Kasza jaglana 60 g
- Skrobia ziemniaczana 19 g
- Ser twarogowy półtłusty 60 g
- Fasolka szparagowa mrożona 60 g
- Rukola 24 g
- Słonecznik 12 g
- Olej rzepakowy 7 g
- Sok z cytryny 1 łyżka
W najnowszej diecie jaglane kopytka i fit „Nutella”
Święta, święta i po świętach… Po wykwintnych świątecznych daniach w najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” proponujemy swojskie kopytka z kaszy jaglanej z rukolowym pesto i twarogiem. W zestawie, który będą miały do wybory odchudzające się z nami osoby nie zabraknie również noworocznych akcentów. Fit- koreczki proponowane na kolację sprawdzą się na niejednej sylwestrowej lub karnawałowej domówce – również, jako danie dla gości. Czekoladowa „nutella” z awokado z suszoną śliwką i owsiany omlet a’la pizza to pozostałe dania z najnowszego zestawu, które sprawią, że odchudzanie przez kolejne 2 tygodnie będzie dla Was przyjemnością a nie wyrzeczeniem, a proponowane dania zostaną w Waszym menu, również po odchudzaniu.
- Składniki:
- Kasza jaglana 60 g
- Skrobia ziemniaczana 19 g
- Ser twarogowy półtłusty 60 g
- Fasolka szparagowa mrożona 60 g
- Rukola 24 g
- Słonecznik 12 g
- Olej rzepakowy 7 g
- Sok z cytryny 1 łyżka
Wykonanie:
Kaszę dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy „na gęsto” a drugą połowę na sucho mielimy w młynku. Ugotowaną kaszę studzimy, blendujemy i dodajemy do niej, zmieloną suchą kaszę jaglaną oraz skrobię ziemniaczaną i zagniatamy . Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na skośne kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody a następnie odcedzamy. Ziarna słonecznika, rukolę, olej i sok z cytryny mieszamy, blendujemy i dodajemy do kopytek wymieszanych z ugotowaną fasolką. Danie posypujemy twarogiem. Uwaga: jeśli ciasto na kopytka byłoby zbyt rzadkie można je przygotować w postaci klusków kładzionych , nabierając ciasto łyżką i wrzucając tak jak kopytka do wrzątku.