Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
„Gyros” z dipem pietruszkowym i sałatką
- Składniki:
- Mięso wieprzowo-wołowe bez soli 90 g
- Ser mozzarella 10 g
- Jogurt naturalny gęsty 90 g
- Natka pietruszki 15 g
- Sałata masłowa 40 g
- Rzodkiewka 40 g
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Przyprawa gyros bez soli do smaku
Przed nami majówka – czas grilli i spotkań ze znajomymi, ale też kolejne wyzwanie dla osób będących na diecie i tych którzy chcieliby rozpocząć odchudzanie! I tu z pomocą przychodzi najnowsza dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” z obiadem i kolacją w wersji na grilla!
„Gyros” z pietruszkowym dipem i sałatką oraz warzywne piramidki zapiekane z mozzarellą to propozycje na dania w stylu fit z najnowszej diety „Moc dietetycznych rozmaitości”, dzięki którym majówkowe spotkania przy grillu ze znajomymi będą przyjemnością!
Poniżej prezentujemy przepis na „Gyros” z dipem pietruszkowym i sałatką z najnowszej diety dostępnej na już od piątku 26 kwietnia!
Zachęcamy do śledzenia FB Gaca System – w weekend zamieścimy tam przepis na „Warzywne piramidki”.
- Składniki:
- Mięso wieprzowo-wołowe bez soli 90 g
- Ser mozzarella 10 g
- Jogurt naturalny gęsty 90 g
- Natka pietruszki 15 g
- Sałata masłowa 40 g
- Rzodkiewka 40 g
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Przyprawa gyros bez soli do smaku
Wykonanie:
Mięso przyprawiamy, dzielimy na 2 części i rozpłaszczamy na podłużne placki. Na środku każdego układamy ser i zawijamy mięso w rulon, tak, aby ser znalazł się w środku, a następnie wbijamy wzdłuż grillowe patyczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min lub na grillu. Jogurt mieszamy lub blendujemy z drobno pokrojoną pietruszką i sokiem z cytryny. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z pokrojoną na plasterki rzodkiewką i polewamy dipem.
Uwaga: Przyprawę gyros możemy zrobić samodzielnie: łącząc w równych proporcjach i mieląc w młynku: gorczycę białą, paprykę słodką i ostrą, czosnek suszony, cebulę suszoną oraz oregano i tymianek.
Smacznego!