Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Grochówka z pęczakiem
- Składniki:
- Groch łuskany połówki 25 g
- Kasza jęczmienna, pęczak 15 g
- Włoszczyzna krojona mrożona 80 g
- Jogurt grecki 30 g
- Żółtko kurze 1 szt.
- Masło bez dodatków 5 g
- Natka pietruszki do smaku
- Czosnek/majeranek/papryka wędzona/pieprz do smaku
Za oknem chłodna jesienna aura, dlatego też w najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” proponujemy rozgrzewającą grochówkę z .. Kaszą jęczmienną. W najnowszym zestawie nie zabraknie również innych pysznych, rozgrzewających dań. Kanapki z aromatyczna pastą z dyni i ziaren słonecznika z ?kubkiem kakao?, proste i pyszne rafaello z kaszy jaglanej z migdałami, gruszki i twarożek z papryką to zestaw, który nie jednej odchudzającej się z nami osobie umili odchudzanie w te chłodne jesienne dni. A dla wszystkich szukających inspiracji na dania w stylu fit jak zwykle przedstawiamy przepis na danie główne zestawu!
- Składniki:
- Groch łuskany połówki 25 g
- Kasza jęczmienna, pęczak 15 g
- Włoszczyzna krojona mrożona 80 g
- Jogurt grecki 30 g
- Żółtko kurze 1 szt.
- Masło bez dodatków 5 g
- Natka pietruszki do smaku
- Czosnek/majeranek/papryka wędzona/pieprz do smaku
Wykonanie:
Połówki grochu namaczamy na 1-2 godziny a następnie gotujemy ok. 45 min lub bez namaczania ok. 1 godz. i blendujemy. Pęczak gotujemy przez ok. 10 min następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez kolejne 15 min. Na koniec dodajemy zblendowany groch. Jogurt mieszamy z żółtkiem i z odrobiną gorącej zupy dla zahartowania i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy masło, przyprawiamy i posypujemy natką pietruszki. Gotujemy przez kilka minut do uzyskania ulubionej gęstości grochówki.
Smacznego!