Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Fit Schabowy w jęczmiennej panierce!

  • Składniki:
  • Schab wieprzowy 100 g
  • Mąka jęczmienna 40 g
  • Jajko 1 szt.
  • Dowolne warzywa 200 g
  • Pieprz czarny, czosnek do smaku

Schabowy na diecie? Czemu nie! Szczególnie, jeśli dzięki jęczmiennej panierce ma niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego, a smakiem mu nie ustępuje! Zachęcamy do wypróbowania tego drobnego triku również osoby nie będące na redukcyjnej diecie!

Pozostałe posiłki w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych Rozmaitości” to kanapki ze śliwkowym twarożkiem, sałatka z jesiennych warzyw z mozzarellą oraz zapiekanka z brukselką i filetem z kurczaka. Smacznego!

  • Składniki:
  • Schab wieprzowy 100 g
  • Mąka jęczmienna 40 g
  • Jajko 1 szt.
  • Dowolne warzywa 200 g
  • Pieprz czarny, czosnek do smaku

Wykonanie:

Rozbity plaster schabu przyprawiamy i panierujemy na przemian w jajku oraz w mące jęczmiennej. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Jeśli panierki będzie za dużo można wymieszać jajko z mąką i upiec w postaci placuszków razem z kotletem. Spożywamy z sałatką z dowolnych, świeżych lub ugotowanych warzyw. W przypadku braku mąki, możemy zmielić kaszę lub płatki jęczmienne. Danie możemy przygotować również w postaci pieczonego schabu, ugotowanej kaszy jęczmiennej i warzywnej sałatki z jajkiem na twardo.