Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Fit Schabowy w jęczmiennej panierce!
- Składniki:
- Schab wieprzowy 100 g
- Mąka jęczmienna 40 g
- Jajko 1 szt.
- Dowolne warzywa 200 g
- Pieprz czarny, czosnek do smaku
Schabowy na diecie? Czemu nie! Szczególnie, jeśli dzięki jęczmiennej panierce ma niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego, a smakiem mu nie ustępuje! Zachęcamy do wypróbowania tego drobnego triku również osoby nie będące na redukcyjnej diecie!
Pozostałe posiłki w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych Rozmaitości” to kanapki ze śliwkowym twarożkiem, sałatka z jesiennych warzyw z mozzarellą oraz zapiekanka z brukselką i filetem z kurczaka. Smacznego!
- Składniki:
- Schab wieprzowy 100 g
- Mąka jęczmienna 40 g
- Jajko 1 szt.
- Dowolne warzywa 200 g
- Pieprz czarny, czosnek do smaku
Wykonanie:
Rozbity plaster schabu przyprawiamy i panierujemy na przemian w jajku oraz w mące jęczmiennej. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Jeśli panierki będzie za dużo można wymieszać jajko z mąką i upiec w postaci placuszków razem z kotletem. Spożywamy z sałatką z dowolnych, świeżych lub ugotowanych warzyw. W przypadku braku mąki, możemy zmielić kaszę lub płatki jęczmienne. Danie możemy przygotować również w postaci pieczonego schabu, ugotowanej kaszy jęczmiennej i warzywnej sałatki z jajkiem na twardo.