Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Fit Mazurek
- Składniki:
- Ser twarogowy chudy 70 g
- Miód pszczeli gryczany 10 g
- Masło extra 5 g
- Mleko 2% łyżki
- Otręby owsiane 20 g
- Jajko kurze 1 szt
- Kurkuma do smaku
- Migdały 5 g
- Rodzynki suszone 10 g
- Morele suszone 5 g
- Kakao 5 g
- Aromat waniliowy
- Stewia do smaku
Dla osób odchudzających się święta to wyzwanie! Jednak dzięki najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” będzie to wyjątkowo proste ! Wśród propozycji świątecznych potraw, które będą jednak lżejsze i zdrowsze niż ich tradycyjne zamienniki znajdziecie: jajka w sosie chrzanowym, Fit Mazurka, barszcz biały z „wędzonymi kiełbaskami” oraz sałatkę z kurczakiem i kukurydzą. A wszystkie dania proste i szybkie w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis na „Fit Mazurka” z najnowszej świątecznej diety dostępnej już od piątku 12 kwietnia!
- Składniki:
- Ser twarogowy chudy 70 g
- Miód pszczeli gryczany 10 g
- Masło extra 5 g
- Mleko 2% łyżki
- Otręby owsiane 20 g
- Jajko kurze 1 szt
- Kurkuma do smaku
- Migdały 5 g
- Rodzynki suszone 10 g
- Morele suszone 5 g
- Kakao 5 g
- Aromat waniliowy
- Stewia do smaku
Wykonanie:
Ser mieszamy ze zmielonymi otrębami i jajkiem oraz połową rodzynek, dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, szczyptę kurkumy i ew. dosładzamy stewią. Z powstałej masy formujemy placuszek w dowolnym kształcie grubości ok. 1 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Kakao, mleko i masło mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy składniki połączą, polewę wylewamy na upieczony wcześniej i ostudzony spód. Na wierzchu układamy bakalie i całość polewamy miodem.
Smacznego!