Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

  • Składniki:
  • Ser twarogowy chudy 70 g
  • Miód pszczeli gryczany 10 g
  • Masło extra 5 g
  • Mleko 2% łyżki
  • Otręby owsiane 20 g
  • Jajko kurze 1 szt
  • Kurkuma do smaku
  • Migdały 5 g
  • Rodzynki suszone 10 g
  • Morele suszone 5 g
  • Kakao 5 g
  • Aromat waniliowy 
  • Stewia do smaku

Dla osób odchudzających się święta  to wyzwanie! Jednak dzięki najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” będzie to wyjątkowo proste ! Wśród propozycji świątecznych potraw, które będą jednak lżejsze i zdrowsze niż ich tradycyjne zamienniki znajdziecie: jajka w sosie chrzanowym, Fit Mazurka, barszcz biały z „wędzonymi kiełbaskami” oraz sałatkę z  kurczakiem i kukurydzą. A wszystkie dania  proste i szybkie w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis na „Fit Mazurka” z najnowszej świątecznej diety dostępnej już od  piątku 12 kwietnia!

  • Składniki:
  • Ser twarogowy chudy 70 g
  • Miód pszczeli gryczany 10 g
  • Masło extra 5 g
  • Mleko 2% łyżki
  • Otręby owsiane 20 g
  • Jajko kurze 1 szt
  • Kurkuma do smaku
  • Migdały 5 g
  • Rodzynki suszone 10 g
  • Morele suszone 5 g
  • Kakao 5 g
  • Aromat waniliowy 
  • Stewia do smaku

Wykonanie:

Ser mieszamy ze zmielonymi otrębami i jajkiem oraz połową rodzynek, dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, szczyptę kurkumy i ew. dosładzamy stewią. Z powstałej masy formujemy placuszek w dowolnym kształcie grubości ok. 1 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Kakao, mleko i masło mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.  Gdy składniki połączą, polewę wylewamy na upieczony wcześniej i ostudzony spód. Na wierzchu układamy bakalie i całość polewamy miodem.

Smacznego!