Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Dieta z meksykańskim akcentem
- Składniki:
- Mieszanka meksykańska - mrożona 170 g
- Mięso mielone z łopatki wieprzowej 90 g
- Makaron pełnoziarnisty 45 g
- Pomidory krojone, bez soli z puszki 140 g
- Papryka ostra i słodka, kumin, czosnek - do smaku
Przełom zimy i wiosny to czas, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców nie jest zbyt duży, dlatego warto urozmaicić nasz jadłospis sięgając po mrożonki, które mogą przenieść nas kulinarnie wręcz w różne strony świata np. do Meksyku …
My oczywiście inspirujemy proponując w najnowszej odsłonie diet z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości prosty i szybki w wykonaniu przepis na pełnoziarnisty makaron po meksykańsku. Pozostałe posiłki również nie będą nudne.
Proteinowe batoniki, buraczkowe guacamole z pietruszkowymi frytkami, oraz sałatka z kapusty pekińskiej to propozycje posiłków, które urozmaicą dietę odchudzających się z nami osób, wybierających ten właśnie zestaw.
Dodatkowo, przepisy na guacamole z frytkami, oraz batoniki dostępne będą również w „wersji dla zapracowanych”.
A już dziś proponujemy na obiad makaron po meksykańsku!
- Składniki:
- Mieszanka meksykańska - mrożona 170 g
- Mięso mielone z łopatki wieprzowej 90 g
- Makaron pełnoziarnisty 45 g
- Pomidory krojone, bez soli z puszki 140 g
- Papryka ostra i słodka, kumin, czosnek - do smaku
Wykonanie:
Makaron oraz mieszankę zalewamy wrzątkiem, gotujemy 10-12 minut i odcedzamy. Mięso przyprawiamy i wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem ok 10 min, podlewają w trakcie wodą. Mięso, oraz pomidory dodajemy do makaronu z warzywami i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut, pod koniec gotowania bez przykrycia w celu ew. zredukowania płynu.