Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W świątecznej diecie – ptysie!

  • Składniki:
  • Budyń bez cukru  20 g
  • Mleko 2%  160 ml
  • Ser ricotta  60 g
  • Groszek ptysiowy lub suche ptysie 20 g
  • Czekolada biała proteinowa  25 g
  • Erytrytol  do smaku

Święta to czas radości i spotkań z najbliższymi. Bez stresu i niepokoju. Jeśli martwisz się jak święta przetrwać na diecie  to nasza świąteczna propozycja posiłków z zestawu cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” sprawi, że bez szczególnych ograniczeń będziesz cieszyć się świąteczną atmosferą.  Nasze propozycje świątecznych potraw to: sałatka warzywna z kukurydzą i dowolnym dodatkiem w postaci pieczonego kurczaka , ryby a nawet śledzia, pyszny deserkarpatkowa fantazja , pieczona ryba z kapustą i grzybami oraz mandarynki i  piernikowe placuszki. A wszystkie dania  proste i szybkie w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis na świąteczny deser.    

  • Składniki:
  • Budyń bez cukru  20 g
  • Mleko 2%  160 ml
  • Ser ricotta  60 g
  • Groszek ptysiowy lub suche ptysie 20 g
  • Czekolada biała proteinowa  25 g
  • Erytrytol  do smaku

Wykonanie:

Karpatkowa Fantazja

Do ¾ gramatury mleka dodajemy czekoladę oraz erytrytol. Gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada rozpuści się. Proszek budyniowy (najlepiej waniliowy lub śmietankowy) rozrabiamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęstość budyniu możemy regulować dodając wodę do mleka. Do letniego budyniu dodajemy serek ricotta i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Krem układamy np. w salaterce naprzemiennie z groszkiem ptysiowym. Opcjonalnie czekoladę możemy zetrzeć i posypać nią deser. Kremem możemy również nadziać suche ptysie.