Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W świątecznej diecie – ptysie!
- Składniki:
- Budyń bez cukru 20 g
- Mleko 2% 160 ml
- Ser ricotta 60 g
- Groszek ptysiowy lub suche ptysie 20 g
- Czekolada biała proteinowa 25 g
- Erytrytol do smaku
Święta to czas radości i spotkań z najbliższymi. Bez stresu i niepokoju. Jeśli martwisz się jak święta przetrwać na diecie to nasza świąteczna propozycja posiłków z zestawu cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” sprawi, że bez szczególnych ograniczeń będziesz cieszyć się świąteczną atmosferą. Nasze propozycje świątecznych potraw to: sałatka warzywna z kukurydzą i dowolnym dodatkiem w postaci pieczonego kurczaka , ryby a nawet śledzia, pyszny deser – karpatkowa fantazja , pieczona ryba z kapustą i grzybami oraz mandarynki i piernikowe placuszki. A wszystkie dania proste i szybkie w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis na świąteczny deser.
- Składniki:
- Budyń bez cukru 20 g
- Mleko 2% 160 ml
- Ser ricotta 60 g
- Groszek ptysiowy lub suche ptysie 20 g
- Czekolada biała proteinowa 25 g
- Erytrytol do smaku
Wykonanie:
Karpatkowa Fantazja
Do ¾ gramatury mleka dodajemy czekoladę oraz erytrytol. Gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada rozpuści się. Proszek budyniowy (najlepiej waniliowy lub śmietankowy) rozrabiamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęstość budyniu możemy regulować dodając wodę do mleka. Do letniego budyniu dodajemy serek ricotta i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Krem układamy np. w salaterce naprzemiennie z groszkiem ptysiowym. Opcjonalnie czekoladę możemy zetrzeć i posypać nią deser. Kremem możemy również nadziać suche ptysie.