Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Devolay z modrą kapustą

  • Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka 120 g
  • Masło bez dodatków 20 g
  • Ser mozzarella 10 g
  • Siemię lniane 15 g
  • Otręby owsiane 15 g
  • Kapusta czerwona 150 g
  • Cebula 40 g
  • Ocet winny do smaku
  • Papryka wędzona/pieprz cayanee/czosnek niedźwiedzi do smaku

W najnowszej diecie devolay z modrą kapustą w stylu fit!

Już od poniedziałku 3 lutego, w naszych dietach dostępna jest kolejna propozycja zestawu z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości. Tym razem wśród proponowanych dań znajdzie się m.in. kotlet devolay ze śląskim akcentem w postaci modrej kapusty. A wszystko w stylu fit!

Pozostałe propozycje posiłków w najnowszym zestawie to: rozgrzewająca owsianka ze śliwkami miodem i imbirem, sałatka z kurczakiem z zimowych warzyw z orzechami nerkowca i jogurtem, oraz pyszne placuszki selerowo – orzechowe. Proponowane dania jak zwykle nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu, ale, co najważniejsze, motywują i pomagają w efektywnej redukcji kilogramów bez wyrzeczeń.

A dla wszystkich szukających inspiracji na obiady w stylu fit prezentujemy przepis na devolay z modrą kapustą. Smacznego!

  • Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka 120 g
  • Masło bez dodatków 20 g
  • Ser mozzarella 10 g
  • Siemię lniane 15 g
  • Otręby owsiane 15 g
  • Kapusta czerwona 150 g
  • Cebula 40 g
  • Ocet winny do smaku
  • Papryka wędzona/pieprz cayanee/czosnek niedźwiedzi do smaku

Wykonanie:

Mięso kroimy tak jak na schabowe i delikatnie rozbijamy. Na środku kotleta układamy ¼ gramatury masła,czosnek oraz ser. Brzegi kotleta składamy do środka a następnie zwijamy w rulonik. W razie potrzeby kotleta można spiąć wykałaczką. Siemię lniane mielimy i dodajemy do niego odrobinę wody tak, aby powstała „papka” przyprawiamy i czekamy 2-3 minuty. Kotlety obtaczamy w siemieniu a następnie w otrębach w zależności od gramatury raz lub kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 min. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Kapustę podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Cebulę dusimy pod przykryciem z masłem i z kilkoma łyżkami wody a następnie dodajemy pieprz cayanee oraz paprykę wędzoną. Cebulę dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy octem winnym.