W końcu mamy wiosnę a wraz z nią coraz większą gamę owoców i warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Są również takie jak szparagi , na które sezon trwa bardzo krótko i na które czekamy wiele miesięcy. Dlatego też w najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” proponujemy: szparagowy ryż, sałatkę z wiosennymi warzywami i kurczakiem, budyniową owsiankę oraz pyszną szakszukę.
Szparagowy ryż
składniki:
- Ryż brązowy 45 g
- Szparagi zielone lub białe 6 szt
- Papryka świeża 100 g
- Filet z kurczaka 120 g
- Masło bez soli 20 g
- Kurkuma, przyprawy bez soli do smaku
Wykonanie:
Przyprawione mięso z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę i dusimy na maśle pod przykryciem. Następnie dodajemy ugotowany al’dente ryż oraz pokrojone na kawałki szparagi (zdrewniałe końcówki szparagów obcinamy, białe szparagi obieramy). Całość podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu przez kilka, co jakiś czas mieszając.