Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W najnowszej diecie – dyniowy makaron!
- Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty 80 g
- Dynia 120 g
- Ser ricotta 80 g
- Cebula 40 g
- Masło 10 g
- Pieprz czarny, natka pietruszki do smaku
Dynia … złocista królowa jesieni, z której można przygotować niezliczoną ilość przepysznych potraw! Nie mogło jej oczywiście zabraknąć w naszych dietach z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości! W tegorocznym dyniowym sezonie proponujemy ją w postaci dyniowo – serowego sosu z pełnoziarnistym makaronem! W pozostałych posiłkach również nie zabraknie darów jesieni! Omlet z grzybami, czekoladowy jogurt ze śliwkami oraz paprykowy twarożek sprawią, że odchudzanie z nami będzie przyjemnością!
- Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty 80 g
- Dynia 120 g
- Ser ricotta 80 g
- Cebula 40 g
- Masło 10 g
- Pieprz czarny, natka pietruszki do smaku
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki, gotujemy lub pieczemy i blendujemy na puree. Dodajemy ricottę i podgrzewamy z kilkoma łyżkami wody, w której gotował się makaron, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Sos przyprawiamy i polewamy nim makaron. Po wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i zeszkloną na łyżce masła cebulką.