Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Bakłażanowa zapiekanka w najnowszej diecie!
- Składniki:
- Bakłażan 200 g
- Pomidor 160 g
- Ser Mozzarella 40 g
- Płatki jaglane 40 g
- Świeże grzyby 4 szt
- Szynka wieprzowa mielona 120 g
- oregano, czosnek, gałka muszkatołowa - do smaku
W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości jako danie, główne proponujemy pyszną i prostą w wykonaniu zapiekankę z bakłażanem, która u nie jednej z odchudzających się z nami osób, przywoła miłe wspomnienia z wakacji! Pozostałe posiłki również bogate są w „dary lata”! Zielona pasta z groszku lub bobu z sezamową nutą, sałatka z ulubionych warzyw, sezonowy serek owocowy z prażonymi płatkami owsianymi i miodem sprawią, że kolejne 2 tygodnie diety będą dla Was przyjemnym wyzwaniem!
- Składniki:
- Bakłażan 200 g
- Pomidor 160 g
- Ser Mozzarella 40 g
- Płatki jaglane 40 g
- Świeże grzyby 4 szt
- Szynka wieprzowa mielona 120 g
- oregano, czosnek, gałka muszkatołowa - do smaku
Wykonanie:
Pomidory i bakłażany kroimy na dość cienkie plastry. Zmielone mięso mieszamy z płatkami jaglanymi. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwowo: bakłażana, pomidory , grzyby, mięso z płatkami , plastry bakłażana, plastry pomidora oraz grzyby i pieczemy ok. 45 min w temp. 180 stopni Ok. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym serem, świeżym czosnkiem, gałką i oregano.