Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Kluski śląskie z jogurtowym sosem kurkowym
- Składniki:
- Ziemniaki 68 g
- Mąka ziemniaczana 17 g
- Kurki/świeże grzyby 90 g
- Jogurt grecki 100 g
- Pomidor 90g
- Cebula 30 g
- Masło bez dodatków 14 g
Sezon grzybowy w pełni tak, więc nie może ich zabraknąć w naszych dietach z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. W tym roku serwujemy je ze „śląskim akcentem”! Przez najbliższe 2 tygodnie odchudzające się z nami osoby będą miały możliwość wyboru diety, w której główne danie to ? kluski śląskie z jogurtowym sosem kurkowym! Nie zabraknie też sezonowych produktów takich jak papryka czy pomidory w innych posiłkach. Na śniadanie proponujemy kanapki z paprykarzem a na kolację sałatkę z papryką, pomidorem i mozzarellą. Natomiast łasuchów lubiących słodkie dania na pewno ucieszy owsiany budyń czekoladowy z orzechami na drugie śniadanie! Dieta dla aktywnych użytkowników portalu dostępna jest już od 17 września , a dla wszystkich mających ochotę spróbować pysznego dania głównego z naszej najnowszej diety prezentujemy przepis :
- Składniki:
- Ziemniaki 68 g
- Mąka ziemniaczana 17 g
- Kurki/świeże grzyby 90 g
- Jogurt grecki 100 g
- Pomidor 90g
- Cebula 30 g
- Masło bez dodatków 14 g
Wykonanie:
Kluski: Ugotowane ziemniaki , rozgniatamy, po przestudzeniu łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto z którego formujemy małe kulki , robiąc w każdej delikatny dołek. Kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia na wierzch. Sos: Kurki i cebulę (3/4 porcji) kroimy, dodajemy masło, kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. w razie potrzeby uzupełniając wodę. Na koniec dodajemy jogurt i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia płynu. Sosem polewamy kluski.
Smacznego!