Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
„Lazania” z bakłażana
- Składniki:
- Bakłażan 140g
- Pomidor 80g
- Koncentrat pomidorowy 70g
- Mięso mielone wieprzowo- wołowe bez soli 90g
- Ser mozzarella 60g
- Czosnek świeży do smaku
- Cebula 10g
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Oregano do smaku
W najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości”, jako główny posiłek proponujemy lazanię z.. bakłażana! To pyszne fit danie w śródziemnomorskim stylu z nutką wakacyjnych wspomnień, nie jednej odchudzającej się z nami osobie pozwoli bezkolizyjne przejść na tryb jesienny i chudnąć z przyjemnością! W diecie nie zabraknie również innych pysznych dań z sezonowymi przysmakami takich jak: kanapki z twarożkiem z kolorową papryką, jogurt brzoskwiniowy oraz placki z kalarepy i pestek dyni. A dla wszystkich wielbicieli śródziemnomorskiej kuchni prezentujemy przepis na lazanię z bakłażana
- Składniki:
- Bakłażan 140g
- Pomidor 80g
- Koncentrat pomidorowy 70g
- Mięso mielone wieprzowo- wołowe bez soli 90g
- Ser mozzarella 60g
- Czosnek świeży do smaku
- Cebula 10g
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Oregano do smaku
Wykonanie:
Bakłażana kroimy na podłużne plastry i przez chwilę grillujemy lub opiekamy na suchej patelni pod przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami. Plaster bakłażana kładziemy na dnie naczynia, smarujemy częścią koncentratu pomidorowego i układamy na nim pokrojone na plastry pomidory, ser, wymieszane z koncentratem mięso, posmarowany koncentratem plaster bakłażana, pomidory i ser. Czynność powtarzamy w zależności od ilości produktów i wielkości naczynia. Do ostatniej warstwy dodatkowo dodajemy plastry cebuli oraz pokrojony ząbek czosnku i posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 min.
Smacznego!