Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Kaszotto z dynią i papryką
- Składniki:
- Kasza orkiszowa 30g
- Dynia hokkaido lub piżmowa 120g
- Papryka żółta 100g
- Masło bez dodatków 8g
- Pestki z dyni 10g
- Natka pietruszki do smaku
- Lubczyk do smaku
Jesień trwa, więc czas na dynię! To wspaniałe warzywo o wszechstronnym zastosowaniu zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Dostarcza witamin, wspomaga odchudzanie, poprawia nastrój… a to tylko niektóre zalety dyni. Nie mogło, więc jej zabraknąć w naszych dietach z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” Przez najbliższe dwa tygodnie odchudzające się z nami osoby będą miały możliwość wyboru zestawu, w którym główny posiłek to pyszne i proste w wykonaniu kaszotto z dynią i papryką. W innych posiłkach również nie zabraknie sezonowych akcentów. Omlet ze świeżymi grzybami, kanapki z pastą z kukurydzy, gruszki i sałatka z sezonowych warzyw z jogurtem i słonecznikiem sprawią, że redukcja kilogramów będzie przyjemnością!
- Składniki:
- Kasza orkiszowa 30g
- Dynia hokkaido lub piżmowa 120g
- Papryka żółta 100g
- Masło bez dodatków 8g
- Pestki z dyni 10g
- Natka pietruszki do smaku
- Lubczyk do smaku
Wykonanie:
Mięso, dynię i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do ok. 400 ml zimnej wody, dodajemy lubczyk i gotujemy ok. 20 min. Odcedzamy a w pozostałym bulionie gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. Ok. 5 min przed końcem gotowania do kaszy dodajemy wyjęte wcześniej mięso oraz warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania bulionu. Na koniec dodajemy masło i posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Uwaga: dyni hokkaido nie obieramy ze skórki.
Smacznego!