Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Wiosenna botwinka z jajkiem – w najnowszej diecie!
- Składniki:
- włoszczyzna świeża 60 g
- botwinka 140 g
- ziemniaki 50 g
- filet z kurczaka 100 g
- jajko 1 szt
- jogurt grecki 30 g
- olej rzepakowy 10 g
- sok z cytryny do smaku
- natka pietruszki do smaku
W najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” królują sezonowe warzywa i owoce !
Botwinka, młoda kapusta, rzodkiewka, szpinak, szczypiorek, młoda cebula, młody por, szparagi, sałata, groszek, truskawki, rabarbar, agrest, czereśnie czy maliny dojrzewające w wiosennym słońcu, są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym zachowujemy zdrowie, urodę i dobre samopoczucie!
Dlatego też na obiad proponujemy pyszną wiosenną botwinkę z jajkiem. Natomiast w pozostałe posiłki czyli: kanapki z kulkami mozzarelli, chrupiący jaglano – kokosowy mix oraz sałatkę z kurczakiem, sezonowe owoce i warzywa we wskazanej w diecie gramaturze będziecie mogli wkomponować sobie sami, według smakowych upodobań i dostępności!
A tym którzy szukają inspiracji na wiosenny obiad podrzucamy przepis na botwinkę w stylu fit
- Składniki:
- włoszczyzna świeża 60 g
- botwinka 140 g
- ziemniaki 50 g
- filet z kurczaka 100 g
- jajko 1 szt
- jogurt grecki 30 g
- olej rzepakowy 10 g
- sok z cytryny do smaku
- natka pietruszki do smaku
Wykonanie:
Pokrojoną włoszczyznę, buraczki i łodyżki z botwinki (bez liści), ziemniaki oraz filet z kurczaka zalewamy wodą, dodajemy olej i gotujemy ok 20-25 min. Na koniec dokładamy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Całość doprawiamy czosnkiem, pieprzem i cytryną. Spożywamy z jajkiem i jogurtem.
WARZYWA I OWOCE SEZONOWE MAJ/CZERWIEC