ZDROWA SEZONOWOŚĆ

Wiosna w rozkwicie, a sklepy i targi coraz bardziej zapełniają się kolorowymi darami natury. Należy z tego korzystać, bo sezonowe warzywa i owoce to samo zdrowie. W końcu zbierane są w najlepszym czasie cyklu wzrostowego, a to znaczy, że są najbardziej zasobne w wartości odżywcze i smak.

Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce? Jakie są ich wartości odżywcze i co możemy zyskać, włączając je do codziennej diety? Oto odpowiedzi!

Dla zdrowia

Jedzenie warzyw w trakcie naturalnego czasu ich zbiorów to najlepsze, co możemy podarować zdrowiu. Nowalijki zbierane są w czasie rozkwitu i najlepszej świeżości, mają także najwięcej wartości odżywczych a przede wszystkim są doskonałym źródłem witamin. Choć większość z nich dostępna jest przez cały rok, to jednak dopiero w sezonie możemy liczyć na produkty krajowe i najmniej przetworzone. Te, które przyjeżdżają do nas z zagranicy, są bowiem często poddawane zabiegom chemicznym, aby po przyjeździe nadal wyglądały świeżo.

Dla smaku

Wysoka wartość odżywcza i świeżość to gwarancja dobrego smaku. Zwłaszcza owoce, które urosły w promieniach słońca, a nie pod lampami w szklarniach, są wyjątkowo soczyste i nasycone naturalnymi barwami. Doskonale sprawdzą się jedzone na surowo, jak i we wszelkich deserach.

Rozmaitość diety

Spożywając warzywa zgodnie z ich kalendarzem wzrostu, w sposób naturalny dba-my o różnorodność naszej diety. Wiosna i lato to także wspaniałe okazje, żeby zachować trochę letniego smaku na później, robiąc przetwory. Urozmaicą one dietę w zimie, kiedy niektóre warzywa i owoce nie będą dostępne świeże.

Pamiętaj!

Warzywa i owoce są bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety. Powinny pamiętać o tym zwłaszcza osoby, które na co dzień dbają o zdrowe odżywianie. Stawianie na sezonowość i lokalność to doskonała inwestycja nie tylko we własne zdrowie, ale także w wyśmienity smak.

WARZYWA I OWOCE SEZONOWE

MAJ / CZERWIEC