Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Młoda kapusta w stylu „vege” – w najnowszej diecie!
- Składniki:
- Młoda kapusta 220 g
- Soczewica zielona 35 g
- Marchew, pietruszka, cebula, czosnek, koperek 90 g
- Pomidory świeże 60 g
- Sok z cytryny do smaku
- Masło 20 g
Za oknem wiosna a na straganach i w sklepach robi się coraz bardziej sezonowo. Podążając za tym trendem dla odchudzających się z nami osób, wybierających zestaw z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości, proponujemy młodą kapustę z zieloną soczewicą, pyszny truskawkowy koktajl, wiosenne kanapki z jajkiem oraz twarożek z ulubionymi warzywami.
A dla osób szukających inspiracji na wiosenny obiad w stylu „wege” proponujemy przepis na kapustę z soczewicą.
- Składniki:
- Młoda kapusta 220 g
- Soczewica zielona 35 g
- Marchew, pietruszka, cebula, czosnek, koperek 90 g
- Pomidory świeże 60 g
- Sok z cytryny do smaku
- Masło 20 g
Wykonanie:
Kapustę, marchew, cebulę i pietruszkę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Ok. ¼ ugotowanej z warzywami kapusty odkładamy i blendujemy a następnie wrzucamy z powrotem do garnka. Na koniec dodajemy ugotowaną oddzielnie soczewicę, masło, koperek i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i gotujemy przez kilka minut. Gęstość kapusty możemy regulować ilością dodanej wody.