Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W najnowszej diecie warzywa na patelnię z makaronem.
- Składniki:
- Warzywa mrożone lub świeże 200 g
- Makaron pełnoziarnisty 45 g
- Filet z kurczaka 90 g
- Mozzarella 40 g
- Natka pietruszki/czosnek do smaku
- Sok z cytryny 1,5 łyżki
- Olej rzepakowy 1,5 łyżki
Święta, święta i po świętach… czas wrócić na dobre ścieżki, lub podjąć nowe wyzwania. A żeby to przejście było łagodnie w najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości proponujemy: sałatkę warzywną z pieczywem chrupkim, czekoladowy serek z imbirem i pomarańczą, warzywa na patelnię z makaronem, oraz zapiekanie pieczarki z pestkami dyni i mozzarellą. To proste dania z produktów, które prawdopodobnie zostały Wam po świątecznych przygotowaniach, lub pozwolą „wyczyścić lodówkę”, ale też uprzyjemnią kolejne 2 tygodnie odchudzania. Trzymamy kciuki za efekty!
- Składniki:
- Warzywa mrożone lub świeże 200 g
- Makaron pełnoziarnisty 45 g
- Filet z kurczaka 90 g
- Mozzarella 40 g
- Natka pietruszki/czosnek do smaku
- Sok z cytryny 1,5 łyżki
- Olej rzepakowy 1,5 łyżki
Wykonanie:
Warzywa, jeśli są świeże kroimy na plasterki, wrzucamy do gorącej wody i gotujemy al’dente. Następnie odcedzamy i przekładamy na patelnię. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy olej i dusimy przykryciem kilka minut. Mięso kroimy na kawałki i „podsmażamy” na beztłuszczowej patelni pod przykryciem. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Mięso i makaron dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy, skrapiamy cytryną, posypujemy startym serem i przykrywamy na chwilę, żeby ser się roztopił. Danie ozdabiamy natką pietruszki.