Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W najnowszej diecie warzywa na patelnię z makaronem.

  • Składniki:
  • Warzywa mrożone lub świeże  200 g
  • Makaron pełnoziarnisty 45 g
  • Filet z kurczaka  90 g
  • Mozzarella 40 g
  • Natka pietruszki/czosnek do smaku
  • Sok z cytryny  1,5 łyżki
  • Olej rzepakowy  1,5 łyżki

Święta, święta i po świętach…  czas wrócić na dobre ścieżki, lub podjąć nowe wyzwania. A żeby to przejście było łagodnie w najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości proponujemy: sałatkę warzywną z pieczywem chrupkim, czekoladowy serek z imbirem i pomarańczą, warzywa na patelnię z makaronem, oraz zapiekanie pieczarki z pestkami dyni i mozzarellą. To proste dania z produktów, które prawdopodobnie zostały Wam po świątecznych przygotowaniach, lub pozwolą „wyczyścić lodówkę”, ale też uprzyjemnią kolejne 2 tygodnie odchudzania. Trzymamy kciuki za efekty!  

  • Składniki:
  • Warzywa mrożone lub świeże  200 g
  • Makaron pełnoziarnisty 45 g
  • Filet z kurczaka  90 g
  • Mozzarella 40 g
  • Natka pietruszki/czosnek do smaku
  • Sok z cytryny  1,5 łyżki
  • Olej rzepakowy  1,5 łyżki

Wykonanie:

Warzywa, jeśli są świeże kroimy na plasterki, wrzucamy do gorącej wody i gotujemy al’dente. Następnie odcedzamy i przekładamy na patelnię. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy olej i dusimy przykryciem kilka minut.  Mięso kroimy na kawałki i „podsmażamy” na beztłuszczowej patelni pod przykryciem. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.  Mięso i makaron dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy, skrapiamy cytryną, posypujemy startym serem i przykrywamy na chwilę, żeby ser się roztopił. Danie ozdabiamy natką pietruszki.