Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Makaron z grzybami i twarogiem!

  • Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty  60 g
  • Filet z kurczaka   100 g
  • Grzyby świeże ( pieczarki lub leśne)  100 g
  • Papryka świeża ( średnia) 100 g
  • Twaróg półtłusty (krajanka)  80 g
  • Cebula  50 g
  • Olej rzepakowy  10 g
  • Przyprawy bez soli  – do smaku

Jesień to raj dla „grzybiarzy”, zarówno tych co grzyby lubią zbierać jak i tych, którzy wolą grzyby jeść. Dlatego w najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości jako danie główne proponujemy makaron z grzybami i twarogiem. Pozostałe posiłki również nawiązują do darów jesieni. Szarlotkowy twarożek, zapiekanka z grzybami na waflu oraz papryka faszerowana wiejskim twarożkiem i jajkiem to dania których warto spróbować, bo właśnie teraz smakują najlepiej.

  • Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty  60 g
  • Filet z kurczaka   100 g
  • Grzyby świeże ( pieczarki lub leśne)  100 g
  • Papryka świeża ( średnia) 100 g
  • Twaróg półtłusty (krajanka)  80 g
  • Cebula  50 g
  • Olej rzepakowy  10 g
  • Przyprawy bez soli  – do smaku

Wykonanie:

Pokrojony filet z kurczaka podsmażamy przez chwilę  na oleju, tak aby mięso  ścięło się. Grzyby , cebulę oraz paprykę kroimy,  dodajemy do mięsa i  dusimy przez 10 -15  minut  w razie potrzeby dodając trochę wody. Do uduszonych warzyw z mięsem dodajemy makaron. Całość posypujemy pokruszonym twarogiem. Przyprawiamy do smaku dowolnymi przyprawami bez soli.