Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Zupa z bakłażanem
- Składniki:
- Bakłażan 80 g
- Włoszczyzna, cebula 120 g
- Pomidory malinowe 120 g
- Mięso mielone z Indyka 120 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Ser ricotta 35 g
- Przyprawy bez soli do smaku do smaku
W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości sięgamy do darów późnego lata. Jako danie główne proponujemy zupę z bakłażanem a na kolację sałatkę z malinowych pomidorów , fasolki szparagowej i orzechów. Ten pyszny zestaw dopełniają kanapki z ricottą i świeżym ogórkiem oraz pyszne placuszki z wiejskiego serka z powidłami z sezonowych owoców. Smacznego!
- Składniki:
- Bakłażan 80 g
- Włoszczyzna, cebula 120 g
- Pomidory malinowe 120 g
- Mięso mielone z Indyka 120 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Ser ricotta 35 g
- Przyprawy bez soli do smaku do smaku
Wykonanie:
Pokrojonego bakłażana, włoszczyznę, cebulkę oraz przyprawione mięso mielone dusimy pod przykryciem na oliwie, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Pod koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory a następnie gorącą wodę tak aby uzyskać ulubioną gęstość zupy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec odlewamy ok. ¼ zupy dodajemy do niej ricottę , blendujemy i wlewamy z powrotem do garnka. Posiłek możemy przygotować również jako danie jednogarnkowe, bez dodawania wody.