Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W najnowszej diecie bobowa fantazja!
- Składniki:
- Komosa ryżowa 50 g
- Bób 130 g
- Cebula/Czosnek 50 g
- Marchewka 90 g
- Pomidor 120 g
- Ricotta 80 g
- Kolendra /sok z cytryny - do smaku
- Dowolne przyprawy bez soli - do smaku
Pełnia lata obfituje w owoce i warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze i najlepsze dla naszego zdrowia. Szczególnie te dojrzewające w sierpniowym słońcu. Nie może ich oczywiście zabraknąć w naszej najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” Serek wiejski z chrupiącym świeżym ogórkiem i cebulką, jogurt z borówkami i miodem, sałatka z sezonowych warzyw z mozzarellą oraz bób w zestawieni z komosą ryżową, pomidorami i ricottą to nasze propozycje na kolejne 2 tygodnie letnich wakacji! Smacznego!
- Składniki:
- Komosa ryżowa 50 g
- Bób 130 g
- Cebula/Czosnek 50 g
- Marchewka 90 g
- Pomidor 120 g
- Ricotta 80 g
- Kolendra /sok z cytryny - do smaku
- Dowolne przyprawy bez soli - do smaku
Wykonanie:
Komosę oraz bób gotujemy. Bób wyłuskujemy z łupinek( nie jest to konieczne). Cebulkę oraz czosnek szklimy na oleju a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ozdabiamy „kleksem” ricotty. Spożywamy z pokrojonymi na plasterki pomidorem. Przyprawiamy świeżą kolendrą lub innym ulubionymi świeżymi ziołami oraz sokiem z cytryny.