Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
W najnowszej diecie szparagi z makaronem!
- Składniki:
- Makaron 60 g
- Szparagi 100 g
- Mozzarella 20 g
- Żółtko jaja kurzego 1 szt.
- Mięso z piersi kurczaka 100 g
- Śmietana kremówka 40 g
- Olej rzepakowy 5 g
- Przyprawy bez soli - do smaku
Za oknem wiosna w pełni … a wraz z nią poszerza się gama owoców i warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Są wśród nich również takie jak szparagi czy truskawki, na które sezon trwa bardzo krótko i na które czekamy wiele miesięcy. Dlatego też w najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” proponujemy: szparagi z makaronem w sosie serowym, truskawkową ricottę z miodem i migdałami, kanapki z pastą jajeczno-serową oraz sałatkę z wiosennych warzyw z kurczakiem.
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wiosenny obiad z najnowszej diety.
- Składniki:
- Makaron 60 g
- Szparagi 100 g
- Mozzarella 20 g
- Żółtko jaja kurzego 1 szt.
- Mięso z piersi kurczaka 100 g
- Śmietana kremówka 40 g
- Olej rzepakowy 5 g
- Przyprawy bez soli - do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy. Szparagi, oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy i wrzucamy do makaronu na 3 minuty przed końcem gotowania. Makaron ze szparagami odcedzamy (zostawiamy trochę wywaru) Przyprawione mięso z kurczaka kroimy w kostkę, zrumieniamy na oleju i dodajemy do makaronu. Śmietanę, starty ser oraz żółtko mieszamy ze sobą i tak powstały sos wylewamy na makaronu. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby dodajemy trochę wywaru (pozostawionego przy odlewaniu przy odlewaniu makaronu ze szparagami)