Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W najnowszej diecie szparagi z makaronem!

  • Składniki:
  • Makaron  60 g
  • Szparagi   100 g
  • Mozzarella  20 g
  • Żółtko jaja kurzego  1 szt.
  • Mięso z piersi kurczaka 100 g
  • Śmietana kremówka   40 g
  • Olej rzepakowy  5 g
  • Przyprawy bez soli  - do smaku

Za oknem wiosna w pełni … a wraz z nią poszerza się gama owoców i warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Są wśród nich również takie jak szparagi czy truskawki, na które sezon trwa bardzo krótko i na które czekamy wiele miesięcy.   Dlatego też w najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” proponujemy: szparagi z makaronem w sosie serowym, truskawkową ricottę z miodem i migdałami, kanapki z pastą jajeczno-serową oraz sałatkę z wiosennych warzyw z kurczakiem.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wiosenny obiad z najnowszej diety.

  • Składniki:
  • Makaron  60 g
  • Szparagi   100 g
  • Mozzarella  20 g
  • Żółtko jaja kurzego  1 szt.
  • Mięso z piersi kurczaka 100 g
  • Śmietana kremówka   40 g
  • Olej rzepakowy  5 g
  • Przyprawy bez soli  - do smaku

Wykonanie:

 

Makaron gotujemy. Szparagi, oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy i wrzucamy do makaronu na 3 minuty przed końcem gotowania. Makaron ze szparagami odcedzamy (zostawiamy trochę wywaru) Przyprawione mięso z kurczaka kroimy w kostkę, zrumieniamy na oleju i dodajemy do makaronu. Śmietanę, starty ser oraz żółtko mieszamy ze sobą i tak powstały sos wylewamy na makaronu. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby dodajemy trochę wywaru (pozostawionego przy odlewaniu przy odlewaniu makaronu ze szparagami)