Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Ziemniaczano – serowe placki!
- Składniki:
- Ziemniaki 170 g
- Twaróg półtłusty 85 g
- Pieczywo chrupkie lekkie 2 szt
- Żółtko jaja kurzego 1szt
- Warzywa 170 g
- Cebula 70 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Pieprz - do smaku
Najnowsza dieta z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości, to dieta w stylu wege! Kanapki z klasycznym hummusem z ciecierzycy i sezamowej pasty Tahini, ryżowe wafle przekładane nutellą z suszonych moreli, orzechów włoskich i kakao oraz proste w wykonaniu ziemniaczano- twarogowe placki przypadną zapewne do gustu również osobom, które wolą dania mięsne. Natomiast twarożek z rzodkiewką przypomni wszystkim, że wkrótce wiosna i czas robić formę na lato!
- Składniki:
- Ziemniaki 170 g
- Twaróg półtłusty 85 g
- Pieczywo chrupkie lekkie 2 szt
- Żółtko jaja kurzego 1szt
- Warzywa 170 g
- Cebula 70 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Pieprz - do smaku
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki ucieramy z twarogiem na gładką masę, dodajemy zmielone pieczywo chrupkie, surowe żółtko oraz drobno pokrojoną i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Doprawiamy i formujemy kotlety. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 min. lub smażymy na dietetycznym oleju. Spożywamy z dowolnymi warzywami. Danie można przygotować w postaci sałatki ziemniaczanej. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg kroimy w kostkę. Dodajemy ugotowane żółtko, warzywa, pieprz oraz oliwę. Sałatkę spożywamy z pieczywem chrupkim.