Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W najnowszej diecie hiszpańska paella!

  • Składniki:
  • papryka, groszek, cebula, czosnek  270 g
  • Pomidory z puszki  120 g
  • Filet z kurczaka lub krewetki  100 g
  • Ryż brązowy  50 g
  • szafran, papryka ostra i słodka  - do smaku
  • bulion warzywny  ok. 0,5 l
  • olej rzepakowy  10 g

W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości proponujemy naszym Użytkownikom kanapki z pastą z czerwonej fasoli, klasyczną sałatkę z gotowanych warzyw oraz dania inspirowane słoneczną Hiszpanią! Jesteśmy przekonani, że pyszna Paella oraz kultowy hiszpański deser Natillas Con Galleta w wersji fit z Bio ciasteczkami dodadzą barw ponurej zimowej aurze i zmotywują Was do robienia formy na wakacyjne wojaże!

  • Składniki:
  • papryka, groszek, cebula, czosnek  270 g
  • Pomidory z puszki  120 g
  • Filet z kurczaka lub krewetki  100 g
  • Ryż brązowy  50 g
  • szafran, papryka ostra i słodka  - do smaku
  • bulion warzywny  ok. 0,5 l
  • olej rzepakowy  10 g

Wykonanie:

 

Pokrojony filet z kurczaka „obsmażamy” na rozgrzanej suchej patelni, dodajemy pokrojoną cebulkę, paprykę, pomidory, czosnek oraz olej i dusimy pod przykryciem  aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy groszek, bulion warzywny oraz ryż (bulionu 2x tyle co ryżu ) Przyprawiamy szafranem i papryką. Mieszamy i dusimy pod przykryciem w razie potrzeby dodając bulionu do momentu ugotowania się ryżu.  Zamiast fileta z kurczaka możemy użyć krewetek w tej samej gramaturze.