Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Faszerowane ziemniaczki – jesienny przysmak!
- Składniki:
- Ziemniaki 2 szt. (ok.200g)
- Mięso mielone z łopatki 50 g
- Cebula 50 g
- Mozzarella 40 g
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Pieprz/przyprawy bez soli - do smaku
- Papryka świeża 120 g
Jesień to sezon na ziemniaki, które wbrew powszechnym opiniom, nie tuczą – 100 g to zaledwie 60 – 70 kcal. Podane w odpowiedniej formie, nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim dzięki zawartości witamin i minerałów wzmacniają nasz organizm. Nie może ich oczywiście zabraknąć w naszej najnowszej diecie, szczególnie teraz gdy są najbardziej wartościowe. Dlatego odchudzającym się z nami osobom proponujemy proste w składzie i wykonaniu – faszerowane ziemniaczki!
Twarogowe placuszki, warzywna sałatka z mozzarellą oraz kanapka z masłem orzechowym, naturalnymi powidłami oraz naszym najnowszym hitem – Mocno Orzechowym Musli! – to pozostałe posiłki które uprzyjemnią kolejne 2 tygodnie odchudzania osobom wybierającym ten właśnie zestaw! Smacznego!
- Składniki:
- Ziemniaki 2 szt. (ok.200g)
- Mięso mielone z łopatki 50 g
- Cebula 50 g
- Mozzarella 40 g
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Pieprz/przyprawy bez soli - do smaku
- Papryka świeża 120 g
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 45 min. Po wyjęciu i ostudzeniu ziemniaki przekrajamy na pół i delikatnie wydrążamy środek. Cebulę szklimy na oleju ( ½ gramatury), dodajemy do niej pozostałe z wydrążenia ziemniaki oraz przyprawione mięso. Całość mieszamy . Farszem nadziewamy ziemniaki . Na wierzchu układamy plasterki sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut ( ew. na patelni pod przykryciem) Danie spożywany z pokrojoną „w słupki” papryką skropioną olejem.