Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Faszerowane ziemniaczki – jesienny przysmak!

  • Składniki:
  • Ziemniaki 2 szt. (ok.200g)
  • Mięso mielone z łopatki 50 g
  • Cebula 50 g
  • Mozzarella 40 g
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Pieprz/przyprawy bez soli - do smaku
  • Papryka świeża 120 g

Jesień to sezon na ziemniaki, które wbrew powszechnym opiniom, nie tuczą – 100 g to zaledwie 60 – 70 kcal.  Podane w odpowiedniej formie, nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim dzięki zawartości witamin i minerałów wzmacniają nasz organizm. Nie może ich oczywiście zabraknąć w naszej najnowszej diecie, szczególnie teraz gdy są najbardziej wartościowe. Dlatego odchudzającym się z nami osobom proponujemy proste w składzie i wykonaniu – faszerowane ziemniaczki!  

Twarogowe placuszki, warzywna sałatka z mozzarellą oraz kanapka z masłem orzechowym, naturalnymi powidłami oraz naszym najnowszym hitem – Mocno Orzechowym Musli! – to pozostałe posiłki które uprzyjemnią kolejne 2 tygodnie odchudzania osobom wybierającym ten właśnie zestaw! Smacznego!

  • Składniki:
  • Ziemniaki 2 szt. (ok.200g)
  • Mięso mielone z łopatki 50 g
  • Cebula 50 g
  • Mozzarella 40 g
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Pieprz/przyprawy bez soli - do smaku
  • Papryka świeża 120 g

Wykonanie:

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 45 min. Po wyjęciu i ostudzeniu ziemniaki przekrajamy na pół i delikatnie wydrążamy środek.  Cebulę szklimy na oleju ( ½ gramatury), dodajemy do niej pozostałe z wydrążenia ziemniaki oraz przyprawione mięso. Całość mieszamy . Farszem nadziewamy ziemniaki . Na wierzchu układamy plasterki sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut ( ew. na patelni pod przykryciem)  Danie spożywany z pokrojoną „w słupki” papryką skropioną olejem.