Zupa gołąbkowa z młodej kapusty!
W kalendarzu wiosna, za oknami lato a w sklepach pojawiają się kolejne sezonowe warzywa i owoce, których nie może oczywiście zabraknąć w naszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. W jej najnowszej odsłonie polecamy:
- Kanapka z serem , szynką i wiosennymi warzywami
- Budyń z owocowym musem
- Zupa gołąbkowa z młodej kapusty
- Wiosenny twarożek
Taki sezonowy zestaw będą miały do wyboru, spośród innych propozycji diet, odchudzające się z nami osoby już od 10 czerwca! A dla wszystkich chcących wprowadzić do swojej diety wiosenno – letni akcent przedstawiamy przepis na młodą kapustę z marchewką.
Smacznego!
Zupa gołąbkowa
Składniki:
- Młoda kapusta 190 g
- Mięso mielone z szynki 100 g
- Marchew/pietruszka/ cebula/ 160 g
- Ryż brązowy 40 g
- Koncentrat pomidorowy 50 g
- Olej rzepakowy 10 g
- Przyprawy bez soli do smaku
Wykonanie:
Mięso oraz pokrojoną drobno cebulę dusimy pod przykryciem na oleju z kilkoma łyżkami wody. Do mięsa dorzucamy startą na tarce na grubych oczkach kapustę, marchewkę i pietruszkę , dodajemy wodę i gotujemy ok 20-25 min. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ugotowany oddzielnie ryż. Przyprawiamy przyprawami bez soli. Gęstość zupy możemy regulować ilością dodanej wody.