Miód pszczeli… na zdrowie!

Miód pszczeli… na zdrowie!

Dlaczego w naszych dietach, zamiast zwykłego cukru, używamy miodu? Miód jest słodkim produktem spożywczym, który bardzo często występuje w naszych dietach jako zamiennik zwykłego cukru ze względu na swoje zdrowotne właściwości.

 Miód w warunkach naturalnych wytwarzany jest głównie przez pszczoły. Owady te gromadzą miód w plastrze, gdzie ten dojrzewa. Ze względu na surowce, z których powstał, wyróżniamy miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe). Wartość kaloryczna 100 g miodu to około 330 kcal. Dominują w nim cukry proste, które warunkują dużą wartość energetyczną.

Miód ma bardzo duże właściwości lecznicze, przede wszystkim działa bakteriobójczo. Największa aktywność antybiotyczną wykazuje w stanie rozcieńczonym – prawie od 6 do 220 razy większą niż w stanie normalnym. Zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt, zawiera wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Miód oczyszcza wątrobę i reguluje trawienie. Za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy znakomicie działa w okresie rekonwalescencji po przebytych infekcjach układu pokarmowego. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Bardzo dobrze na serce działa również obecny w miodzie potas. Dostępnych jest wiele rodzajów miodów. Ich rodzaj warunkuje to, z jakich głównie roślin korzystały pszczoły, przynosząc nektar kwiatowy lub spadź. Różnią się one kolorem, konsystencją, smakiem i oczywiście oddziaływaniem na organizm.

Dlaczego w naszych dietach, zamiast zwykłego cukru, używamy miodu? Miód jest słodkim produktem spożywczym, który bardzo często występuje w naszych dietach jako zamiennik zwykłego cukru ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Miód w warunkach naturalnych wytwarzany jest głównie przez pszczoły. Owady te gromadzą miód w plastrze, gdzie ten dojrzewa. Ze względu na surowce, z których powstał, wyróżniamy miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe). Wartość kaloryczna 100 g miodu to około 330 kcal. Dominują w nim cukry proste, które warunkują dużą wartość energetyczną.

Miód ma bardzo duże właściwości lecznicze, przede wszystkim działa bakteriobójczo. Największa aktywność antybiotyczną wykazuje w stanie rozcieńczonym – prawie od 6 do 220 razy większą niż w stanie normalnym. Zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt, zawiera wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Miód oczyszcza wątrobę i reguluje trawienie. Za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy znakomicie działa w okresie rekonwalescencji po przebytych infekcjach układu pokarmowego. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Bardzo dobrze na serce działa również obecny w miodzie potas. Dostępnych jest wiele rodzajów miodów. Ich rodzaj warunkuje to, z jakich głównie roślin korzystały pszczoły, przynosząc nektar kwiatowy lub spadź. Różnią się one kolorem, konsystencją, smakiem i oczywiście oddziaływaniem na organizm.