Dietetyczne Rozmaitości
Co 2 tygodnie nowa dieta!
Zapiekana cukinia faszerowana soczewicą i słonecznikiem
- Składniki:
- Cukinia mała ok 350 g
- Soczewica zielona 50 g
- Słonecznik, nasiona 30 g
- Czosnek 2 ząbki
- Olej rzepakowy 10 g
- Natka pietruszki 10 g
- Pieprz do smaku
Truskawki i szparagi królują na wiosennych straganach i stołach, tak więc nie może ich również zabraknąć w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród fit propozycji znajdą się dania wegetariańskie:
- kanapka z pastą jajeczną, szczypiorkiem i ogórkiem
- kokosowy krem z truskawkami
- pieczona cukinia faszerowana soczewicą i słonecznikiem
- sałatka ze szparagami, rukolą i pomidorami
Proponowane dania nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu, ale, co najważniejsze, w odpowiednio dla każdego dobranej gramaturze pomagają w efektywnej redukcji kilogramów. A dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w stylu fit prezentujemy przepis na Cukinię faszerowaną zieloną soczewicą i słonecznikiem z najnowszej diety dostępnej już od piątku 24 maja. Smacznego!
- Składniki:
- Cukinia mała ok 350 g
- Soczewica zielona 50 g
- Słonecznik, nasiona 30 g
- Czosnek 2 ząbki
- Olej rzepakowy 10 g
- Natka pietruszki 10 g
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię przekrajamy wzdłuż na pól i delikatnie wydrążamy środek . Soczewicę gotujemy ok. 30 min. Słonecznik podprażamy na suchej patelni i mielimy np. w młynku. Soczewicę , słonecznik oraz wydrążoną część cukinii mieszamy, przyprawiamy, dodajemy olej i całość blendujemy . Farszem wypełniamy połówki cukinii . Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 min. Po upieczeniu ozdabiamy pietruszką .