Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Szparagi zapiekane w lekkim sosie jaglanym

  • Składniki:
  • Szparagi zielone 110 g
  • Groszek zielony mrożony 40 g
  • Mięso z piersi kurczaka 90 g
  • Ser mozzarella 34 g
  • Płatki jaglane ( ew. mąka jaglana) 14 g
  • Mleko 2% 160 ml
  • Masło bez soli 10 g
  • Oregano do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

Czas na szparagi w najnowszej diecie!
Sezon na szparagi trwa krótko, aby go nie przegapić i skorzystać z ich cennych właściwości proponujemy w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”, którą odchudzające się z nami osoby mogą wybrać spośród kilku innych podczas konsultacji , jako danie główne „Szparagi zapiekane w lekkim sosie jaglanym”. W tej wersji, nawet, jeśli w Waszych domach nie było tradycji jedzenia tego dość nowego w Polsce warzywa, na pewno wejdzie ono na stałe do Waszego menu.
Dlaczego warto jeść szparagi? Bo oprócz tego, że są niskokaloryczne to zawierają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Świetnie wpływają na układ trawienny i krążeniowy. Wskazane są dla kobiet w ciąży i karmiących a nawet uważane są za afrodyzjak.

Oprócz szparagów w najnowszej diecie znajdą się również inne dania z sezonowymi produktami: kanapki z twarożkiem truskawkowym oraz sałatka ze świeżej botwinki a jako, że sezon grillowy cały czas trwa to w najnowszej diecie nie zabraknie również szaszłyków!   „Dieta szparagowa” dostępna będzie od piątku  10.05!
A dla obecnych i przyszłych wielbicieli szparagów podajemy przepis!

  • Składniki:
  • Szparagi zielone 110 g
  • Groszek zielony mrożony 40 g
  • Mięso z piersi kurczaka 90 g
  • Ser mozzarella 34 g
  • Płatki jaglane ( ew. mąka jaglana) 14 g
  • Mleko 2% 160 ml
  • Masło bez soli 10 g
  • Oregano do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Szparagi, po obłamaniu zdrewniałych końcówek i odcięciu główek, kroimy na kawałki i wrzucamy z groszkiem i pokrojonym mięsem z kurczaka do wrzątku. Gotujemy ok 10 min, następnie dorzucamy odcięte główki i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Całość odcedzamy.  Płatki jaglane mielimy i mieszamy z zimnym mlekiem, dodajemy masło i podgrzewamy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.  Sos przyprawiamy i wylewamy na mięso z warzywami. Na wierzchu układamy główki szparagów i całość posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!